Συμφωνία Brexit

Η ιστορική συμφωνία Ευρωπαϊκή Ενωσης – Λονδίνου για το Brexit έκλεισε οριστικά, απόγευμα παραμονής Χριστουγέννων, μετά από 4,5 χρόνια διαπραγματεύσεων και έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων τα τελευταία 24ωρα που αλλάζουν τα εμπορικά και οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη.

Σε φορτισμένο τόνο την συμφωνία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας  ότι «πετύχαμε μια καλή συμφωνία». Επισήμανε ότι «μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα απ’ ό,τι ξεχωριστά» και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι δίκαιη, ισορροπημένη και σωστή».

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ήταν πολλά τα διακυβεύματα, πρόκειται για μια συμφωνία για την οποία άξιζε να δώσουμε τη μάχη».

Η ίδια είπε ότι η κοινή αγορά θα παραμείνει δίκαιη, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα ήταν πάντα η κυριαρχία.«Καμία συμφωνία στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα», είπε και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για το Brexit.

Τζόνσον: Η συμφωνία έκλεισε

O βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία του που τον δείχνει να πανηγυρίζει, γράφοντας «Η συμφωνία έκλεισε».

Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021.

H Επιτροπή τώρα θα πρέπει να δημοσιεύσει το σχέδιο του ανεπίσημου κειμένου και να το στείλει στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι απεσταλμένοι των 27 κρατών μελών στις Βρυξέλλες θα έχουν δύο ημέρες για να συζητήσουν και να εγκρίνουν το σχέδιο, σύμφωνα με το σχέδιο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια γραπτή διαδικασία για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ώστε να μπορεί να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και από τα κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Την έγκρισή του πρέπει να δώσει και το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να πείσει ο ίδιος ο Τζόνσον.

Πηγή: economico.gr