Ερντογάν:

Νέα – ιστορική – βουτιά χθες για την τουρκική λίρα, με την κεντρική τράπεζα να προσπαθεί μάταια να την συγκρατήσει, ρίχνοντας ξανά στην αγορά μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος.

Οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται, με τις καταγγελίες για κερδοσκοπία από τους εμπόρους να πολλαπλασιάζονται.

Κι ενώ η υπομονή των Τούρκων εξαντλείται, ο Ερντογάν κάνει λόγο για δοκιμασία από τον Αλλάχ!

Πρώτα είπε ότι έχει σχέδιο για την οικονομία. Μετά κόντρα στην κατρακύλα της λίρας έταξε αυξήσεις στους μισθούς, δουλειές και επενδύσεις. Τώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει τα οικονομικά δεινά των Τούρκων ως θέλημα θεού…

«Εμείς ως Μουσουλμάνοι βλέπουμε ως δοκιμασία τα εγκόσμια. Ο Θεός μας στο Κοράνι έχει πει θα σας βάλω σε δοκιμασία με λίγη πείνα, με στέρηση από τα αγαθά, από τις ζωές από τα προϊόντα. Δώσε το χαρμόσυνο νέο σε όσους κάνουν υπομονή. Έτσι ορίζει»

Η υπομονή των Τούρκων έχει εξαντληθεί

Κάθε μέρα που περνά, η λίρα δοκιμάζει ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό. Η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε σήμερα για τρίτη φορά σε 10 μέρες να ρίξει στην αγορά συνάλλαγμα για να σταματήσει την πτώση. Μάταια και πάλι.  Από το 13,93 κόντρα στο δολάριο, η λίρα ανέκαμψε έως το 13,81 για να φτάσει σύντομα και πάλι στο 13,95.

Ήδη έμποροι αποσύρουν από τα ράφια προϊόντα προκειμένου να τα πουλήσουν αργότερα σε υψηλότερη τιμή , την ώρα που ο κόσμος κόβει τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα.

Επισήμως ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι στο 21,31% αλλά στην πράξη εκτιμάται πως προσεγγίζει το 60% την ώρα που η λίρα έχει χάσει από τον Σεπτέμβριο κοντά στο 40% της αξίας της.

Όλα αυτά έχουν φυσικά ως αποτέλεσμα την ένταση της πολιτικής πίεσης στον Τούρκο Πρόεδρο.

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Τόσο γρήγορα δεν γίναμε ποτέ φτωχότεροι»

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση καθώς εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας και της φτωχοποίησης σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και εντός του δήμου του.

Όπως δήλωσε, αυτή τη στιγμή η Τουρκία ζει την χειρότερη φτωχοποίηση της ιστορίας της.

«Τόσο γρήγορα δεν γίναμε ποτέ φτωχότεροι» τόνισε

Τις τοποθετήσεις Ιμάμογλου πάντως έρχονται να επιβεβαιώσουν και νούμερα καθώς ο προυπολογισμός της χώρας, όπως κατατέθηκε τον Οκτώβριο, είχε φτάσει στα 204 δισεκατομμύρια δολάρια και μέσα σε δύο μήνες, εξαιτίας της υποτίμησης, μειώθηκε στα 135 δισεκατομμύρια.

Σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα έχει φτάσει την ίδια ώρα και ο βασικός μισθός στην Τουρκία καθώς από τα 415 ευρώ εκτιμάται πως ίσως έχει φτάσει να είναι χαμηλότερος των 185 ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πούλησε πάλι συνάλλαγμα

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πούλησε συνάλλαγμα για τρίτη φορά αυτόν τον μήνα, προκειμένου να ανακόψει την πτώση της λίρας πιο κοντά στο όριο των 14 έναντι του δολαρίου.

Η νομισματική αρχή ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι παρενέβη στην αγορά εξαιτίας των ανθυγιεινών τιμών που διαμορφωνόταν, απηχώντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Ερντογάν για να περιγράψει ένα νέο sell off του νομίσματος.

Η λίρα ανέτρεψε για λίγο τις απώλειες, και διαμορφωνόταν στις 13,8252 έναντι του δολαρίου.

Η κίνηση έρχεται καθώς το τουρκικό νόμισμα αποδυναμώθηκε μέχρι και 1,2% στις 13,9548 έναντι του δολαρίου, και ήταν κοντά στα επίπεδα στα οποία παρενέβη η κεντρική τράπεζα δύο φορές νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το νόμισμα έχει σημειώσει πτώση 38% από τα τέλη Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε να μειώνει το κόστος δανεισμού η κεντρική τράπεζα, μετά από το επίμονο αίτημα του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν μειώσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας κατά 400 μονάδες βάσης στο 15% αυτό το έτος, παρά το ότι ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 21,31% τον Νοέμβριο, υψηλό τριών ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr