Η τραγωδία της πτήσης Ολυμπιακής Αεροπορίας το 1972: Συντριβή και απώλειες στον Αργοσαρωνικό

Η τραγωδία της πτήσης Ολυμπιακής Αεροπορίας το 1972: Συντριβή και απώλειες στον Αργοσαρωνικό

Στις 21 Οκτωβρίου 1972, ένα τραγικό ατύχημα συνέβη στα νερά του Αργοσαρωνικού, όταν αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε την πτήση Κέρκυρα – Αθηνά συντρίφθηκε. Από τους 49 επιβαίνοντες, 37 έχασαν τη ζωή τους. Στις 23 Οκτωβρίου, «ΤΑ ΝΕΑ» ανέφεραν: «Τρία περίπου χιλιόμετρα πριν από το αεροδρόμιο και ένα λεπτό πριν από την προσγείωση γράφτηκε η τραγωδία του περασμένου Σαββάτου.» Οι επιβάτες, που βρίσκονταν ήδη με τις ζώνες ασφαλείας δεμένες, περίμεναν την προσγείωση, αλλά οι συνθήκες κινήθηκαν διαφορετικά.

Το αεροπλάνο, το οποίο είχε στοιχεία SX-BBQ, υπέστη ένα ισχυρό τράνταγμα προτού βυθιστεί στη θάλασσα και οι 49 επιβάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον τρόμο. «Οι τύχεροι από τους επιβάτες και το πλήρωμα κατώρθωσαν ανοίγοντας τις εξόδους κινδύνου να φθάσουν στην ακτή που βρισκόταν 250 περίπου μέτρα μακρύτερα». Μόνο 16 επιβάτες και 3 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να επιβιώσουν. Η τύχη των 34 άλλων επιβατών παραμένει αβέβαιη, καθώς μόνο 4 πτώματα βρέθηκαν.

Μετά την απογείωση, το αεροσκάφος αντιμετώπισε «σχετικές» αναταράξεις, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ο καιρός έγινε δραματικά κακός. Καταιγίδες σάρωναν την περιοχή, και το ραντάρ είχε προβλήματα στην παρακολούθηση του αεροπλάνου. Ο ελεγκτής αεροπορικής κυκλοφορίας έδωσε οδηγίες για αλλαγή ύψους, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, οι συνθήκες παραμένουν άσχημες.

Πριν από το ατύχημα, το ραντάρ, με το οποίο παρακολουθούνταν το αεροσκάφος, έδωσε σήμα ότι το αεροπλάνο πλησίαζε την προσγείωση. Ωστόσο, το στίγμα του αεροσκάφους εξαφανίστηκε από την οθόνη. Ο ελεγκτής προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροπλάνο, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Η κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε τους φόβους του και το ατύχημα ήταν πλέον αναπόφευκτο.

Η έρευνα σχετικά με το ατύχημα έκλεισε τον Δεκέμβριο του 1972 και απέδωσε ευθύνες στον κυβερνήτη για κακούς χειρισμούς που οδήγησαν σε πτώση. Ο κυβερνήτης Θωμαδάκης κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, αλλά στην κακή του λειτουργία υπήρξαν και άλλοι παράγοντες, όπως η έλλειψη επαρκών μετεωρολογικών πληροφοριών.

Στη δίκη του που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1974 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία για τις κατηγορίες. Ο Θωμαδάκης, με δάκρυα στα μάτια, αποδέχθηκε την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: tovima.gr