Η νέα επιτυχημένη έξοδος της χώρας μας στις διεθνείς αγορές – με ιστορικό χαμηλό στα επιτόκια δανεισμού – δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση και διαμορφώνει τα ταμειακά διαθέσιμα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Στα επίπεδα του 2008 επέστρεψε το spread
Με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου η Ελλάδα αντλεί από τις αγορές 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο που διαμορφώθηκε περίπου στο 0,90%. Το σημαντικό νέο όμως είναι ότι το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου επέστρεψε στα επίπεδα του 2008. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν λίγα χρόνια οι ελληνικοί τίτλοι χαρακτηρίζονταν «σκουπίδια» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Την επιτυχημένη έκδοση σχολίασε μέσω twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά «ακόμη ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας. Σήμερα εκδώσαμε 10ετές ομόλογο με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε περίπου 0,9%. Η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια».
Στα 34 δις ευρώ έφθασαν τα ταμειακά διαθέσιμα
Αναμένοντας τις αποφάσεις από την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , ίσως η χθεσινή έξοδος στις αγορές να είναι και η τελευταία για τη χρονιά που διανύουμε.
Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως από την πορεία της οικονομίας σε συνάρτηση με την πανδημία, αλλά το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που αγγίζει τα 34 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργούν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας εφόσον οι εξελίξεις είναι εκτός του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας σχολιάζοντας την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου τόνισε ότι «η χώρα αξιοποίησε, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, στις οποίες ενεργά συμμετέχουμε, όσο και – κυρίως – η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της οικονομίας, χάρη στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων».
Η Ελλάδα έχει αντλήσει 27,5 δις από τις αγορές σε δυο χρόνια
Σημειώνεται ότι συνολικά η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πρότεινε την έξοδο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αφού διαπιστώθηκε ότι οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τους ιταλικούς, και αυτό οφείλεται στην “τεχνητή” έλλειψη ελληνικών ομολόγων.
Οι ελληνικοί τίτλοι, θα έπρεπε σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα ή λίγο υψηλοτέρα από τους ιταλικούς τίτλους και σε κάθε περίπτωση όχι χαμηλότερα. Αντίστοιχο ομόλογο εξέδωσε προχθές και η Ιταλία ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσει και η έκδοση των πρώτων ομολόγων κοινού ευρωπαϊκού χρέους που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα και τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέχρι σήμερα η χώρα μας μέσα στο 2021 έχει αντλήσει από τις αγορές εννέα δισεκατομμύρια ευρώ και όπως προαναφέραμε ίσως δεν χρειαστεί νέα έξοδος μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις το τρίτο τρίμηνο του έτους και από την πορεία της πανδημίας.


Πηγή: economico.gr