Ράλι ομόλογα

Εκρηκτικό ανοδικό ξέσπασμα στα διεθνή, αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, πυροδότησε η ανακοίνωση της Pfizer για την υψηλή αποτελεσματικότητα (90%) του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά και η εκλογική νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ιστορικό ράλι για τα ελληνικά ομόλογα

Ιστορική είναι η μέρα και για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία μετά την αναβάθμιση της χώρας από την Moody’s γνωρίζουν εντυπωσιακή ζήτηση και οι αποδόσεις τους έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αγγίζει το 0,75%, το 5ετές να πλησιάζει το μηδέν, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι, οι διετείς και τριετείς, φέρουν πλέον αρνητικά επιτόκια.

Την μεγάλη ώθηση στα ελληνικά ομόλογα έδωσε η αναβάθμιση από την Moody’s το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το θετικό κλίμα ενισχύουν οι προσδοκίες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος  PEPP θα συνεχίζει να στηρίζει τους κρατικούς τίτλους.

Ουσιαστικά, με το πρόγραμμα η ΕΚΤ καλύπτει την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, προσφέροντας έτσι στους επενδυτές ένα τεράστιο δίχτυ ασφαλείας.

To εμβόλιο της Pfizer απογειώνει τις αγορές

Εξίσου εκρηκτικό είναι και το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού αποδείχθηκε κατά 90% αποτελεσματικό.

Θεαματική είναι η άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης σημείωνε το μεσημέρι κέρδη πάνω από 7,5%, με τις τραπεζικές μετοχές να εκτινάσσονται και την Aegean να κάνει άλμα πάνω από 25%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε το μεσημέρι άνοδο 4,48% στις 382,59 μονάδες.Ο γερμανικός DAX κέρδιζε  6% στις 13.224 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωνε άνοδο 5,35% στις 6.226 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχυόταν κατά 7,33% στις 5.322 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδιζε  9,26% και ο ιταλικός FTSE MIB σημείωνε άνοδο 6,2%.

Το κλίμα ήταν ήδη θετικό στις αγορές, στον απόηχο της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Πηγή: economico.gr