Ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση, τη λάθος στιγμή. Αυτό θα μπορούσε κανείς να πει για τον διορισμό του Φάμπιο Πανέτα στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.

Ο Πανέτα, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μπορεί να είναι μια έγκυρη και ανεξάρτητη φωνή στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο, η επιστροφή του στη Ρώμη θα απομακρύνει έναν ισχυρό αντίπαλο της σημερινής σκληρής γραμμής της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού. Η Ιταλία είναι από τις χώρες που εναντιώνονται στην επιθετική γραμμή της ΕΚΤ μέσω των επιτοκίων, γενονός που θα δημιουργήσει πονοκέφαλο στην Φρανκφούρτη. Δημιουργεί επίσης όμως πονοκέφαλο και στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θα πρέπει να συμβιβαστεί με άλλες κυβερνήσεις για να τον αντικαταστήσει.

Από την ίδρυση της ΕΚΤ, η Ιταλία – μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία – είχε πάντα παρουσία στα ανώτερα κλιμάκια της. Αλλά αυτός είναι μόνο ένας άτυπος κανόνας και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι άλλα κράτη μέλη θα τον αποδεχθούν χωρίς παραχωρήσεις από τη Μελόνι.

Η Μελόνι πήρε επιτέλους τον άνθρωπο που ήθελε παρά τις πρώτες δυσκολίες που συνάντησε μαζί του όταν προσπάθησε να τον πείσει να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Τελικά, επελέγη να αντικαταστήσει τον απερχόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει στα τέλη Οκτωβρίου.

Τα οικονομικά στοιχεία

Η αντικατάσταση του Πανέτα με έναν άλλο Ιταλό είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή η Ρώμη επικρίνει ανοιχτά την επιθετική πολιτική της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αύξησε τα επιτόκια από αρνητικά στο 3,5% σε ένα χρόνο. Ο Αντόνιο Ταγιάνι και ο Ματέο Σαλβίνι, οι κορυφαίοι σύμμαχοι της Μελόνι στην κυβέρνηση συνασπισμού της, έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έπνιγε την ανάπτυξη. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα για το τεράστιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο διαμορφώθηκε στο 144,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022.

Τι θα δώσει ως αντάλλαγμα η Μελόνι στην ΕΚΤ;

Ο πονοκέφαλος περνάει στη «Σιδηρά Κυρία» της Ιταλίας τώρα. Προκειμένου να πείσει η Ιταλία πως η χώρα πρέπει να συνεχίσει άνθρωπο στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΚΤ, κάτι πρέπει να δώσει ως αντάλλαγμα. Και είναι ηλίου φαεινότερο τι θα της ζητηθεί από τις Βρυξέλλες.

Να επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το οποίο η Ρώμη μπλοκάρει. Αυτό θα έδειχνε δέσμευση στο σχέδιο του ευρώ, αλλά μπορεί να αφαιρέσει ένα χαρτί που θα μπορούσε να παίξει η Μελόνι σε άλλα αγαπητά της θέματα, όπως η καταπολέμηση της μετανάστευσης.

Λεπτές ισορροπίες…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr