Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι συνεχίζει ακάθεκτη την προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο και την εποπτεία στοιχείων ενεργητικού που θεωρεί στρατηγικής σημασίας για την ιταλική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την KKR & Co., ώστε η τελευταία να συμπεριλάβει και το ιταλικό δημόσιο στην προσφορά ύψους 23 δισ. ευρώ για την εξαγορά του δικτύου της Telecom Italia. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Οικονομίας η προκαταρκτική συμφωνία με το αμερικανικό private equity fund προβλέπει ότι το δημόσιο θα αποκτήσει έως και το 20% του δικτύου της εταιρείας, που άλλοτε είχε το μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιών στην Ιταλία.

«Αποφασιστικός ρόλος της κυβέρνησης»

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κρατική παρέμβαση στο επιχειρηματικό πεδίο μετά την προ ημερών αιφνιδιαστική απόφαση της Μελόνι να επιβάλλει φόρο στα «απροσδόκητα κέρδη» (windfall profit) των τραπεζών, αν και το σχέδιο… αναθεωρήθηκε τάχιστα, μετά την αντίδραση των αγορών. «Οι όροι της προσφοράς για την Telecom Italia προβλέπουν αποφασιστικό ρόλο της κυβέρνησης στον καθορισμό στρατηγικών επιλογών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.

Τον Ιούνιο η Telecom Italia ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την KKR για την πώληση του δικτύου της, σε μία προσπάθεια να μειώσει δραστικά το χρέος της. Η αμερικανική εταιρεία αποτίμησε το δίκτυο σε 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει επανειλημμένα επισημάνει πως θεωρεί το δίκτυο της εταιρείας ως στρατηγικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο, επί του οποίου θα πρέπει να διατηρηθεί κάποια δημόσια εποπτεία.

Ο ρόλος της Viventi

Η ιταλική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε συμφωνίες, που περιλαμβάνουν στρατηγικής σημασίας assets. Επιπλέον έχει διαβεβαιώσει για την πρόθεσή της να προστατεύσει τις 40.000 θέσεις εργασίας της εργασίας και από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως η όποια προσφορά χωρίς κρατική στήριξη θα συναντούσε σοβαρά εμπόδια.

Σύμφωνα πάντως δημοσίευμα του Bloomberg η οριστική συμφωνία για την πώληση του δικτύου δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ο σημερινός μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, η γαλλική Vivendi, έχει επανειλημμένα πει ότι αποτιμά την αξία του δικτύου κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Το βέβαιο είναι ότι η Μελόνι στέλνει μήνυμα ότι η κυβέρνησή της στην Ιταλία θα επιχειρήσει να ελέγξει σε ένα βαθμό κρίσιμες υποδομές και εταιρείες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr