Γιατί κινδυνεύει να καταρρεύσει η κυβέρνηση Ντράγκι

Προβλήματα βιωσιμότητας στην ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προκαλεί η αδυναμία εκλογής νέου προέδρου της χώρας από το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.

Κίνδυνος κατάρρευσης

Πιο αναλυτικά, στην πέμπτη ψηφοφορία, η κεντροδεξιά αποφάσισε να ψηφίσει την πρόεδρο της γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι. Πρόκειται για νομικό, πρώην γερουσιαστή της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Για την ιστορία, η Καζελάτι, έλαβε 382 ψήφους. Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα έλαβε, 46 ψήφους, ο δικαστικός Νίνο Ντι Ματέο 38, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι 8 και 7 ο συντονιστής του κόμματος Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι. Παράλληλα, συνολικά 406 βουλευτές και γερουσιαστές αποφάσισαν να επιλέξουν την αποχή. Πρόκειται για εκλεγμένους εκπροσώπους της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και των Πέντε Αστέρων.

Αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι, όμως, και δεν βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής η κυβέρνηση Ντράγκι κινδυνεύει να πέσει και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο -αν όχι αδύνατον- πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν καταφέρνουν να εκλέξουν από κοινού τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μπορέσουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Μυστικές συμφωνίες

Τις ώρες αυτές, μάλιστα, πολλοί σχολιαστές εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχει μυστική συμφωνία της Λέγκα, με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε. Mε κύριο στόχο να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η Λέγκα, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε να εξασφαλίσει γύρω στο 19% των ψήφων. Όσο για τον Κόντε, έστω και αν οι «πεντάστεροι» βρίσκονται σε εντυπωσιακή πτώση, ίσως καταφέρει να διατηρήσει, προς το παρόν, την ηγεσία του κινήματος, η οποία του αμφισβητείται όλο και εμφανέστερα.

Διασπασμένη η κεντροδεξιά

Υπάρχουν ακόμη, βέβαια, κάποιες πιθανότητες να επιτευχθεί μια ευρύτερη σύγκλιση, επί ενός ονόματος κοινής αποδοχής. Όσο περνούν οι ώρες, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια επιστροφή στην υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, ή ένα επίσημο αίτημα των κομμάτων, προς τον νυν Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, να δεχθεί την επανεκλογή για δεύτερη θητεία. Αλλά στην Ιταλία, όλα είναι απρόβλεπτά, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πάντως, αυτό που σημειώνουν ιταλικά ΜΜΕ είναι ότι η κεντροδεξιά της χώρας αδυνατεί να βρει κοινό βηματισμό, παρότι κάτι τέτοιο θα της έδινε τη δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση Ντράγκι και να διεκδικήσει μετά από εκλογές την εξουσία (η Λέγκα, εκτιμάται ότι θα έπιανε περίπου 19%, ποσοστό που θα της έδινε ενδεχομένως και την πρώτη θέση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr