ιταλικός τύπος

Με ένα μίγμα σκεπτικισμού και ανησυχίας – πέρα από την αναμενόμενη θριαμβολογία πιο φανατικών – αντιμετωπίζει το πρωί της Δευτέρας ο ιταλικός Τύπος τη σαρωτική νίκη της ιταλικής Δεξιάς στις εκλογές της Κυριακής.

Με τίτλο «η νέα εποχή του λαϊκισμού», η μετριοπαθής εφημερίδα La Repubblica της Ρώμης λέει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αλλάζει την χώρα.

Τι να αναμένουμε τώρα;

«Τι να αναμένουμε τώρα; Η κρίση γέρνει τη χώρα προς τα δεξιά, παρατείνει την εποχή του λαϊκισμού, επιβεβαιώνει ότι η η υπευθυνότητα στην κυβέρνησης δεν αποδίδει εκλογικά, γιατί κοστίζει.

Όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό, οι Fratelli d’ Italia κερδίζουν, ακριβώς στη σύμπτωση αυτών των παραγόντων, ξεφουσκώνοντας τη Λίγκα και πνίγοντας τη Forza Italia. Ήταν μια αναμενόμενη νίκη, αλλά αλλάζει την ιστορία της χώρας,» αναφέρει η εφημερίδα της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η δεξιά εφημερίδα Il Giornale δεν κρύβει την ικανοποίησή της, έχοντας τίτλο «Μία γυναίκα για μια σύγχρονη Δεξιά», και κάνει λόγο για μια μακριά διαδρομή της νικήτριας Τζόρτζια Μελόνι με σημαντικές πολιτικές μεταστροφές που την έφεραν από τη φτωχογειτονιά όπου μεγάλωσε στο κατώφλι του πρωθυπουργικού μεγάρου.

«Οι πολιτικές της θέσεις, από ευρωσκεπτικιστικές ως φιλοευρωπαϊκές, και όλες οι άλλες υπέρ της Δύσης, του ΝΑΤΟ και κατά της ρωσικής εισβολής, είναι συνεπακόλουθες της διαδρομής αυτής και εμφανώς μέρος ενός μακρού ταξιδιού που έχει κάνει Τζόρτζια Μελόνι, περνώντας από όλα τα κυβερνεία του κόσμου», επισημαίνεται σε άρθρο γνώμης της εφημερίδας.

Θετικό αίσθημα προς τη Μόσχα

Η Corriere della Sera του Μιλάνου ασχολείται και με το πώς βλέπουν τώρα την Ιταλία οι άλλες χώρες:

«Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι εκτός των συνόρων μας η νέα φάση χαρακτηρίζεται ως αχαρτογράφητα νερά και από κάποια κυβέρνηση ακόμη και ως τραύμα. Υπάρχει φόβος για ένα φαινόμενο ντόμινο στις ευρωπαϊκές συμμαχίες, με ένα φαινόμενο που ενισχύεται από τα ιταλικά αποτελέσματα, τα οποία ακολουθούν αυτά στη Σουηδία.

Καταγράφεται επίσης ένα θετικό αίσθημα στη Μόσχα λόγω της παρουσίας της Λέγκα και των Fratelli d’ Italia στον συνασπισμό. Θα εξαρτηθούν πολλά από την εσωτερική ισορροπία δυνάμεων στη νέα ιταλική κυβέρνηση», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Τεράστιο ενδιαφέρον οι εσωτερικές ισορροπίες 

Ομοίως για την κεντροαριστερή Il Messaggero οι εσωτερικές ισορροπίες θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον στη νέα κυβέρνηση: «Η κα Μελόνι θέλει να αξιολογήσει διεξοδικά την ισορροπία δυνάμεων με τους Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που είναι αποφασισμένοι να πουν τη γνώμη τους για τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Κυρίως, σκοπεύει να καταλάβει ποια θα είναι η τύχη του γραμματέα της Λέγκας του Βορρά που απέφυγε τις εντάσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία. Αλλά τώρα, με τη Λέγκα σε απότομη πτώση, βλέπει την ηγεσία του να κλονίζεται», σημειώνει η εφημερίδα της Ρώμης

«Η Ιταλία πάει προς τα δεξιά», γράφει στον κύριο τίτλο της η La Stampa, που επίσης κάνει λόγο για εύθραυστες ισορροπίες εντός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η δεξιά Libero έχει μονολεκτικό τίτλο «Ελεύθεροι», και υπέρτιτλο «Ηττήθηκε η Αριστερά».

Οι ιταλικές εφημερίδες ακόμη υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή των εκλογέων έπεσε σε ιστορικό χαμηλό, με έναν στους τρεις Ιταλούς να αποφεύγει να ψηφίσει, ενώ σε προσωπικό επίπεδο τονίζουν την επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Γερουσία και την αποτυχία του Λουίτζι ντι Μάιο να εκλεγεί καθώς το κόμμα του καταποντίστηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr