Ακάρ διερευνητικές

Την ώρα που ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 είναι το μείζον πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών και ότι όσο υφίσταται τόσο οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα παραμένουν, ο «στρατηγός» Χουλουσί Ακάρ μοιάζει να μην… λαμβάνει το μήνυμα.

Δεν υποχωρούμε για τους S-400

Αντιθέτως, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στο ζήτημα των S-400, ουσιαστικά κάλεσε τις ΗΠΑ να κάνουν πίσω. Συγκεκριμένα, είπε ότι «είναι πολύ προβληματικό το να υπαναχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε φθάσει. Καλούμε (σ.σ. τις ΗΠΑ) να πάρουν αποστάσεις από τη γλώσσα των απειλών, όπως οι κυρώσεις». Προσέθεσε, δε, ότι «θέλουμε την επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Αν η πλευρά των ΗΠΑ θέλει μια λύση, μπορεί να βρεθεί μια λύση με δουλειά σε τεχνικό επίπεδο».

Και νέα παράδοση από τη Ρωσία

Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ ήδη, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Ισμαήλ Ντεμίρ, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας και σε τρεις άλλους εργαζομένους της, μετά την απόκτηση των S-400 και ενώ η Άγκυρα καλεί την Ουάσινγκτον να πάρει πίσω τις κυρωσεις, ο Ακάρ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400.

Όνειρα για F-35

Και όχι μόνον αυτό, αλλά φαίνεται ότι η Άγκυρα ονειρεύεται την επιστροφή της στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού 5ης γενιάς πολλαπλών ρόλων F-35, από το οποίο είχε αποβληθεί μόλις απέκτησε τους S-400, καθώς θεωρήθαν ασύμβατοι και επικίνδυνοι για το αεροσκάφος. Ο Ακάρ σημείωσε ότι «η απόφαση αυτή θα αποσυρθεί» και ότι είναι «αισιόδοξος» για τη μελλοντική επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.

Πηγή: economico.gr