Μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία αναμένεται -αν επιβεβαιωθεί- να έχει ευρύτερο αντίκτυπο, φαίνεται ότι υπάρχει σχετικά με το Chengdu J-20, το stealth μαχητικό 5ης γενιάς της Κίνας.

Η Κίνα ψάχνεται

Όπως μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ, επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές, το Πεκίνο προτίθεται να σταματήσει να εφοδιάζει τον «Δράκο», όπως είναι το χαϊδευτικό του J-20, με τους ρωσικούς κινητήρες που χρησιμοποιεί ως τώρα και να περάσει στον ντόπιο κινητήρα WS-10C, ο οποίος θεωρείται εξίσου καλός με τον ρωσικό AL-31F, ο οποίος βρίσκεται στα Su-35.

«Είναι αδύνατο η Κίνα να εξαρτάται αποκλειστικά στον ρωσικό κινητήρα, καθώς η Ρωσία ζητά από την Κίνα να αγοράσει κι άλλα Su-35 προκειμένου να της παράσχει τον κινητήρα», είπε ανώνυμη πηγή, προσθέτοντας ότι, με εξαίρεση την εμβέλεια μάχης, ο εν λόγω κινητήρας χρησιμοποιείται σε ένα αεροσκάφος που είναι κατώτερο του J-20.

Κινητήρας ισάξιος των F-22

Κατά τα φαινόμενα, ήδη η Κίνα έχει αρχίσει να εγκαθιστά τους νέους κινητήρες της στα μαχητικά 5ης γενιάς της, ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμα αυτό συμβαίνει σε πειραματικό στάδιο, καθώς οι κινητήρες είναι ακόμα σε φάση εξέλιξης και ότι ο στόχος είναι να κατασκευαστεί κινητήρας που θα είναι ισάξιος με αυτόν που «φορούν» τα αμερικανικά F-22.

Στην ουσία, ακόμα και ο κινεζικός κινητήρας WS-10C αποτελεί μια ενδιάμεση λύση, καθώς ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κινητήρα WS-15, η οποία και λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, καθυστέρησε  το 2020, ενώ είχε προηγηθεί και έκρηξη στο εργοστάσιο ανάπτυξής του το 2015, που πήγε τα πράγματα ακόμα πιο πίσω.

Κίνδυνος να μείνει πίσω

Στην ουσία, για την ώρα τα J-20 θα συνεχίσουν να πετούν με τους ρωσικούς κινητήρες, καθώς το Πεκίνο προτίμησε να εντάξει το μαχητικό στην Πολεμική της Αεροπορία γρήγορα, θεωρώντας ότι έτσι θα έστελνε ένα μήνυμα στις ΗΠΑ αλλά και άλλες ανταγωνίστριες χώρες γύρω της, ότι είναι έτοιμη για οιαδήποτε πρόκληση.

Πάντως, αναλυτής υπογράμμισε ότι το J-20 θα πρέπει άμεσα να μειώσει τη μεταβατική του περίοδο και να αρχίσει να πετά με τους νέους κινητήρες, ειδάλλως θα μείνει πίσω στην ανάπτυξη μαχητικών, καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται μέσα σε μια δεκαετία να έχουν έτοιμο το αεροσκάφος 6ης γενιάς.

Πληροφορίες: South China Morning Post

Πηγή: economico.gr