Όπως είναι γνωστό, η Κίνα ανήκει στο πολύ «κλειστό κλαμπ» των χωρών που έχουν στη διάθεσή τους μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Το J-20 έχει ήδη ενταχθεί οργανικά στην πολεμική αεροπορία της χώρας και Δυτικοί αναλυτές το συγκρίνουν με το αμερικανικό F-22, τόσο ως μέγεθος όσο και όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του.

Το μυστήριο του J-31

Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια φαίνεται ότι η Κίνα αναπτύσσει άλλο ένα stealth μαχητικό, με στόχο να αυξήσει την ισχύ της εναέριας κυριαρχίας της, αν και, σε αντίθεση με το J-20, το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποτελεί ένα διαφορετικό είδος «τέρατος» και, ακόμα, καλύπτεται από αρκετό μυστήριο.

Ακόμα και η νομενκλατούρα του είναι περίεργη, καθώς κυκλοφορει με τις ονομασίες Shenyang FC-31, J-31 ή J-35, ενώ το πρόγραμμα ανάπτυξής του δεν γίνεται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και λειτουργεί περισσότερο ως πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας.

Stealth 5ης γενιάς

Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά για το αεροσκάφος, θα είναι μικρότερο από το J-20 και θα έχει stealth χαρακτηριστικά στον σχεδιασμό και την κατασκευή του (μάλλον ειδικό κάλυμμα που θα σκεδάζει τα ραδιοκύματα των ραντάρ και άλλων μορφών αμυντικών αισθητήρων).

Εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ένα μαχητικό που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το F-35 -κάτι που κάνει πολλούς να θεωρούν ότι το J-31 θα είναι το «αντίπαλον δέος» του-, ωστόσο σημειώνεται ότι το σκάφος ενδέχεται να υποστεί μεγάλες αλλαγές πριν μπει σε παραγωγή.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον

Κάποιες εκδοχές του J-31 που εμφανίστηκαν σε διάφορες εκθέσεις κατά τη δεκαετία του 2010 δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς το αεροσκάφος φαινόταν «ατελές», ωστόσο τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν τα τελευταία χρόνια και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το σχέδιο.

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μια έκδοση του J-31 ειδικά σχεδιασμένη για τα δύο αεροπλανοφόρα της χώρας, καθώς το μεγαλύτερου μεγέθους J-20 προκαλεί προβλήματα χώρου και μανούβρας σε μια έκδοση για τα αεροπλανοφόρα.

Ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα

Αντιθέτως, αν το J-31 μεγαλώσει επαρκώς ώστε να παίρνει περισσότερα καύσιμα και όπλα, τότε ενδεχομένως να είναι το κατάλληλο αεροσκάφος για το Ναυτικό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες δύο εκδόσεις του: μία για την Πολεμική Αεροπορία και μία για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση του J-31 για το Ναυτικό δεν αποκλείται να παρουσιαστεί μέσα στο 2021 -πανδημίας επιτρεπούσης…- και, αν όλα πάνε καλά, το μαχητικό θα είναι έτοιμο για… υπηρεσία ως το 2027, γεγονός που αν συμβεί προσθέτει άλλο ένα ισχυρί χαρτί στα χέρια της Κίνας.

Πηγή: economico.gr