Η επίσκεψη του Προέδρου Ισαάκ Χέρζογκ στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν άκρως επίκαιρη.
Την επόμενη εβδομάδα, Εβραίοι σε όλο τον κόσμο θα διαβάσουν τη Megilat Esther, το βιβλικό βιβλίο της Έσθερ, και βλέποντας μια πλήρη τιμητική φρουρά και έναν χαιρετισμό 21 πυροβόλων όπλων για έναν Ισραηλινό ηγέτη στην Τουρκία, μαζί με τον Ερντογάν να στέκεται στην προσοχή για το “Hatikvah”, θα φέρουν στο νου τους την πρόταση της Megillah για τον Ahasuerus τιμώντας τον Mordechai: “Αυτό γίνεται για τον άνθρωπο που ο βασιλιάς επιθυμεί να τιμήσει”, γράφει η Jerousalem Post στο ρεπορτάζ της για την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου.
Ο δηλητηριώδης παραλληλισμός
Η εφημερίδα επικαλείται το θέμα της Megilah διότι πράγματι ήταν μία μεγαλειώδης υποδοχή, αλλά σύμφωνα με το Ταλμούδ η εκδοχή του Αχάσουρου για μια τιμητική φρουρά «δεν ήταν από την αγάπη του Μορντεχάι, αλλά από το μίσος για τον Χαμάν».
Αυτόν τον παραλληλισμό θεωρεί κατάλληλο και γι αυτή την περίπτωση η εφημερίδα. Οπως τονίζει, οι γέφυρες του Ερντογάν προς τον Χέρζογκ δεν γίνονται από αγάπη για το Ισραήλ. Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ θεωρώντας ότι μέσω αυτής της οδού μπορεί να βελτιώσει και τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εχθρική ρητορική του Ερντογάν για το Ισραήλ
Η JP υπενθυμίζει ότι η ρητορική του Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα δηλητηριώδης, κατηγορώντας το Ισραήλ για δολοφονία παιδιών. Φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς στη χώρα του. Τα αυστηρά λογοκριμένα ΜΜΕ στην Τουρκία έχουν προωθήσει αντισημιτικά άρθρα και τηλεοπτικά προγράμματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος είναι εχθρικός προς το Ισραήλ για πάνω από μια δεκαετία, ξεκινώντας από την επιχείρηση Cast Lead, η οποία εξόργισε τον Ερντογάν επειδή είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Ehud Olmert ημέρες πριν και αισθάνθηκε ότι τον είχαν εμφανίσει να τον εγκρίνει.
Οι σχέσεις έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους μετά το περιστατικό στο Μάβι Μαρμαρά, στο οποίο κομάντος του IDF επιβιβάστηκαν σε πλοίο επιδιώκοντας να σπάσουν τον αποκλεισμό στη Γάζα και συνάντησαν ένοπλους ακτιβιστές τουρκικής οργάνωσης που συνδέεται με τον Ερντογάν, σκοτώνοντας εννέα από αυτούς.
Οι σποραδικές προσπάθειες για αποκατάσταση των σχέσεων
Υπήρξαν σποραδικές προσπάθειες για αποκατάσταση των σχέσεων. Το Ισραήλ και η Τουρκία αντάλλαξαν ακόμη και για λίγο πρεσβευτές, μόνο για να συλλάβει ξανά ο τελευταίος τον απεσταλμένο του Ισραήλ, όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Τώρα, ο Ερντογάν άλλαξε γνώμη ξανά, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και έχει ανάγκη από συμμάχους. Η οικονομία της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η αιχμηρή γλώσσα του Ερντογάν πλήγωσε τους δεσμούς όχι μόνο με το Ισραήλ αλλά και με πολλές άλλες χώρες της περιοχής και πέραν της, απομονώνοντας τελικά την Τουρκία.
Η τακτική Ερντογάν με τα ΗΑΕ και η προσπάθεια μεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας
Τους τελευταίους μήνες, ο Ερντογάν επιδιώκει και την αποκατάσταση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα. Η Τουρκία φιλοξενεί επίσης συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σε μια άλλη προσπάθεια επίδειξης καλής θέλησης και γειτνίασης.
Μια άλλη σχέση που η Άγκυρα προσπαθεί να βελτιώσει είναι αυτή με την Ουάσιγκτον. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ερντογάν “αυταρχικό” και δήλωσε ότι στηρίζει την αντιπολίτευση στην Τουρκία.
Στη δεκαετία του 1990, η Αμερικανοεβραϊκή κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση των δεσμών Τουρκίας-ΗΠΑ, με οργανώσεις να θεωρούν την Άγκυρα σημαντικό σύμμαχο του Ισραήλ, η οποία αξίζει να βοηθιέται.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ραβίνος Μαρκ Σνάιερ, πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικής Κατανόησης, ο οποίος διεξάγει διαθρησκευτικό διάλογο και έχει διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση των δεσμών μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμανικών κρατών και του Ισραήλ και των γειτόνων του, ενημέρωσε τον Τούρκο Πρεσβευτή στις ΗΠΑ Μουράτ Μερκάν τον περασμένο Απρίλιο ότι η βελτίωση των δεσμών Τουρκίας-Ισραήλ θα ήταν ένας τρόπος για να κερδίσουν κάποιοι στην Ουάσινγκτον.
Ο Σνάιερ έχει συμμετάσχει στην ενθάρρυνση της προσέγγισης από τότε, και βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν κατά την επίσκεψη του Χέρζογκ.
Το Ισραήλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον Ερντογάν με σκεπτικισμό
Το Ισραήλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον Ερντογάν με σκεπτικισμό, πιστεύοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθούσε να βλάψει τις σχέσεις του Ισραήλ με τους ιστορικούς αντιπάλους της χώρας του Ελλάδα και Κύπρο.
Εξάλλου, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed από το Ισραήλ στην Ευρώπη. Αν και ο αγωγός δεν έχει ακόμα οικονομική στήριξη και υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο εφικτή είναι η υλοποίησή του, ο Ερντογάν πάντα τον παρακολουθούσε με καχυποψία και ανέφερε ότι θα ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με το Ισραήλ σε έργα αερίου.
Το σημείο καμπής, μετά το οποίο η Ιερουσαλήμ ήταν πιο πρόθυμο να κάνει ένα άλμα πίστης, ήταν όταν ο Ερντογάν ενεπλάκη προσωπικά στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης των Όκνιν, του ισραηλινού ζευγαριού που συνελήφθη για λήψη φωτογραφιών του προεδρικού παλατιού στην Ιστανμπούλ.
Προβληματισμός για τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου
Υπάρχει ακόμα πολύς σκεπτικισμός στο Ισραήλ σχετικά με τις προθέσεις του Ερντογάν. Ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα επιβραδύνουν τις σχέσεις.
Και οι άνθρωποι που περιβάλλουν τον Ερντογάν δεν φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα για να διορθώσουν τα πράγματα με το Ισραήλ. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο ανώτερος σύμβουλός του χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία συνωμοσία μεταξύ Ισραήλ και Τζορτζ Σόρος, η οποία δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη.
Τον Ιανουάριο, το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας συνέχισε τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές του στην Ιερουσαλήμ, διοργανώνοντας ένα “συμπόσιο με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ και το Τέμενος αλ-Άκσα”.
Δεν είναι από αγάπη για το Ισραήλ η στροφή του Ερντογάν
Η μετάβαση του Χέρζογκ στο προεδρικό μέγαρο και τα θερμά λόγια του Ερντογάν για τον Ισραηλινό πρόεδρο και για την αξία των δεσμών με το Ισραήλ είναι μια καλή αρχή, όπως και η κίνηση για ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας.
Πρόσφατα δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ ότι οι αρχές ενημέρωσαν τη Χαμάς ότι θα έπρεπε να εκκενώσουν το στρατιωτικό αρχηγείο τους από τη χώρα. Αυτό είναι ακόμα καλύτερο σημάδι.
Αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το v’nahafoch hu του Ερντογάν, η αντιστροφή του, δεν είναι από αγάπη για το Ισραήλ.


Πηγή: economico.gr