Τουρκία Ισραήλ
(ÎÝíç Äçìïóßåõóç) Öùôïãñáößá ðïõ äüèçêå óÞìåñá óôç äçìïóéüôçôá áðü ôçí ðïëõåèíéêÞ Üóêçóç “NOBLE DINA 2021” ðïõ äéåîÞ÷èç óôç èáëÜóóéá ðåñéï÷Þ ôçò ÁíáôïëéêÞò Ìåóïãåßïõ, ìå óõììåôï÷Þ íáõôéêþí ìïíÜäùí áðü ôçí ÅëëÜäá, ôç Ãáëëßá, ôï ÉóñáÞë êáé ôçí Êýðñï, áðü ôç ÄåõôÝñá 08 Ýùò ôçí ÔåôÜñôç 10 Ìáñôßïõ 2021. Ôï Ðïëåìéêü Íáõôéêü óõììåôåß÷å óôçí Üóêçóç ìå ôç ÖñåãÜôá (Ö/Ã) «ÁÄÑÉÁÓ», ôï Ôá÷ý Ðåñéðïëéêü ÊáôåõèõíïìÝíùí ÂëçìÜôùí (ÔÐÊ) «ÃÑÇÃÏÑÏÐÏÕËÏÓ», ôï Õðïâñý÷éï (Õ/Â) «ÐÉÐÉÍÏÓ», Ýíá Åëéêüðôåñï (Å/Ð) êáé Ýíá ÁåñïóêÜöïò Íáõôéêþí Åðé÷åéñÞóåùí (ÁÖÍÅ). ÊáôÜ ôçí åí ëüãù Üóêçóç ðñáãìáôïðïéÞèçêáí ðïëëáðëÜ åêðáéäåõôéêÜ áíôéêåßìåíá ìå Ýìöáóç óôïí áíèõðïâñõ÷éáêü ðüëåìï, óôç óýíèåóç êïéíÞò åðé÷åéñçóéáêÞò åéêüíáò, ôïí ðüëåìï åðéöáíåßáò, ôçí Ýñåõíá êáé äéÜóùóç êáèþò êáé ôçí ðáñï÷Þ éáôñéêÞò ðåñßèáëøçò. Ç Üóêçóç óõíÝâáëå óôçí ðñïáãùãÞ ôïõ åðéðÝäïõ ôçò åðé÷åéñçóéáêÞò åôïéìüôçôáò, ìá÷çôéêÞò éêáíüôçôáò êáé óõíåñãáóßáò ôùí óõììåôå÷üíôùí. Ôüóï êáôÜ ôç ó÷åäßáóç üóï êáé êáôÜ ôçí õëïðïßçóç ôùí åêðáéäåõôéêþí áíôéêåéìÝíùí åëÞöèç éäéáßôåñç ìÝñéìíá ãéá ôçí ðñïóôáóßá áðü ôçí ðáíäçìßá COVID-19. ÐáñáóêåõÞ 12 Ìáñôßïõ 2021. ÁÐÅ- ÌÐÅ/ ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÃÅÍ /STR

Σχέδιο της Τουρκίας να στήσει σκηνικό έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου βλέπει η Jerusalem Post πίσω από τη διπλωματική νότα που επέδωσε η Αγκυρα προς Ελλάδα, Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιώνοντας να της ζητηθεί η άδεια για δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της» στην ανατολική Μεσόγειο

Αυτή η κίνηση, επισημαίνει η Jerusalem Post, έρχεται λίγες ημέρες μετά το τέλος κοινής ναυτικής άσκησης του Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Και υποστηρίζει ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να διαλύσει τις διμερείς και διεθνείς σχέσεις του Ισραήλ, υπενθυμίζοντας και το γεγονός ότι η Αγκυρα επιχείρησε να δελεάσει τον τελευταλίο μήνα και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Εξαγριωμένη η Αγκυρα

Η ισραηλινή εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία είναι εξαγριωμένη από την συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ – από το γεγονός ότι οι τρεις χώρες «υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα υπέγραψαν μια αρχική συμφωνία για την τοποθέτηση του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειάς τους».

Ο ισχυρισμός της Τουρκίας είναι ότι τα σχέδια της EuroAsia Interconnector για το καλώδιο των 1.200 χιλιομέτρων (745 μιλίων) δείχνουν ότι περνούν μέσα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία φαίνεται πως θέλει, βάσει αυτών των ισχυρισμών για το καλώδιο, να χρησιμοποιήσει την αιωρούμενη απειλή για να εκβιάσει το Ισραήλ. Αυτός είναι ο λόγος – εκτιμά η Jerusalem Post – για τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση «έδωσε γραμμή» για τα σχετικά δημοσιεύματα στα κρατικά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Η απομονωμένη Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης

Η ισραηλινή εφημερίδα προσθέτει πως η διπλωματική νότα της Τουρκίας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς της περί προθέσεων συμφιλίωσης. Σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία κατήγγειλε επίσης το Κοσσυφοπέδιο για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, προσπαθεί να σαμποτάρει τις συμφωνίες με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, και είναι θυμωμένη που το Σουδάν και το Ισραήλ κάνουν ειρήνη.

Πλέον, όπως υπενθυμίζει η Jerusalem Post, η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη στην περιοχή. Οι μόνοι φίλοι της είναι το Κατάρ, η Χαμάς και η αδύναμη κυβέρνηση της Λιβύης, καθώς και ορισμένοι εξτρεμιστές στη βόρεια Συρία.

Στήνοντας νέες προκλήσεις, προσθέτει η εφημερίδα, για την Ελλάδα και το Ισραήλ, η Τουρκία μπορεί να προετοιμάζει τον δρόμο για αυξημένες εντάσεις που βρίσκονται προ των πυλών με την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Αυτές οι χώρες, μαζί με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία φαίνεται να έχουν ενισχυμένα κοινά συμφέροντα.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι ένα υποβρύχιο καλώδιο ή ένας αγωγός φυσικού αερίου μπορεί να συμβολίζουν την αλλαγή της δυναμικής (ή των ισορροπιών) στην περιοχή. Και η  Άγκυρα δεν καλοβλέπει ούτε το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται επίσης με την Ελλάδα.

Πηγή: economico.gr