Ελλάδα Ισραήλ

«Ιστορική» διάσταση δίνει η Jerusalem Post στην αμυντική συμφωνία των 1,7 δις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, τονίζοντας ότι πλην της στρατηγικής της σημασίας αποτελεί κι ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Η ισραηλινή εφημερίδα αποτιμά και αναλύει την 20ετή συμφωνία , η οποία περιλαμβάνει την δημιουργία ισραηλινής σχολής Ικάρων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθώς και την απόκτηση 10 αεροσκαφών M-346.

Ο ισραηλινός ταξίαρχος εν αποστρατεία και στρατιωτικός αναλυτής Yair Kulas, διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας, επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται μόνο για συμφωνία εξαγωγικής άμυνας, αλλά για μια εταιρική σχέση για τουλάχιστον 20 χρόνια».

«Με άλλα λόγια» αναφέρει η Jerusalem Post, «αυτή η συμφωνία προσθέτει ένα άλλο επίπεδο στην ήδη ακμάζουσα ισραηλινή-ελληνική σχέση και σχεδόν θεσμοθετεί αυτούς τους δεσμούς».

Το μήνυμα προς την Τουρκία

H ανάλυση σημειώνει ότι «παρόλο που είναι αμφίβολο ότι αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος, η συμφωνία στέλνει ένα μήνυμα στην, εχθρική προς την Ελλάδα, Τουρκία». Ανεξάρτητα από το πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, «η ισραηλινο-ελληνική συμμαχία, στην πραγματικότητα η ισραηλινο-ελληνο-κυπριακή συμμαχία, είναι εδώ για να μείνει», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Για τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ το άρθρο αναφέρει ότι «η Ιερουσαλήμ άρχισε γρήγορα να αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τους ιστορικούς αντιπάλους της Τουρκίας, από τους οποίους υπάρχουν πολλοί: Ελλάδα και Κύπρος για αρχή, καθώς και χώρες των Βαλκανίων, Βουλγαρία και Ρουμανία».

Ένα στοιχείο που είχε χαθεί κατά την υποβάθμιση των δεσμών με την Τουρκία ήταν η ικανότητα της Ισραηλινής Αεροπορίας να εκπαιδεύεται στον τουρκικό εναέριο χώρο. Αντίθετα, ισραηλινοί πιλότοι άρχισαν να πραγματοποιούν αποστολές εξάσκησης στην Ελλάδα, σημειώνεται.

Πηγή: economico.gr