Με άρθο-κόλαφο προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ, η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post τις κατηγορεί ότι διά πράξεων και παραλείψεών τους, ενίσχυσαν το απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία και του επέτρεψαν να φυλακίζει αντιφρονούντες δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το ΑΚΡ του Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, χαρακτήρισε, μεν, το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, όμως, από την άλλη κάλεσε τους Κούρδους της Τουρκίας να συμμετάσχουν στα κοινά μέσω νομίμων κομμάτων. Όπερ και εγένετο με αποτέλεσμα το HDP το 2015 να εκλέξει 80 βουλευτές στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο στόχος του μονοκομματικού κράτους

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν άρεσε στον Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο, επιδιώκει να δημιουργήσει στην Τουρκία ένα μονοκομματικό καθεστώς. Έτσι, αρχικά στράφηκε κατά των ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στον ίδιο και στις πολιτικές του, αντικατέστησε το δικαστικό σώμα με οπαδούς του και έκανε το ίδιο και στα πανεπιστήμια της χώρας. Ταυτόχρονα, κυνήγησε κάθε φιλελεύθερη ιδέα, από τα δικαιώματα των γυναικών ως τους γκέι.

Θεωρητικά, τα μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να στηρίζουν τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ωστόσο, παρότι είναι μέλος της συμμαχίας, η Τουρκία απαιτεί να κάνει ό,τι θέλει στο εσωτερικό της, απαιτήσεις που έχει και από την Ε.Ε., παρότι επιδιώκει να γίνει μέλος της. Δηλαδή, θέλει να συνεχίσει τα βασανιστήρια, τις εξωδικαστικές δολοφονίες αντιπάλων της, αλλά και τις εισβολές σε χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία.

Το πογκρόμ του πραξικοπήματος

Ειδικά για το πρόβλημα του HDP, η κυβέρνηση προκήρυξε νέες εκλογές και παραβίασε την εκεχειρία με το ΡΚΚ, προκειμένου να «λασπώσει» το κόμμα και να εκδιώξει τα μέλη του από το κοινοβούλιο, επικαλούμενη έναν στο μεγαλύτερο μέρος του φανταστικό κίνδυνο από «τρομοκρατία». Το αποτέλεσμα ήταν η κοινοβουλευτική ομάδα του HDP να πέσει στα 59 μέλη.

Η αμέσως επόμενη κίνηση του καθεστώτος Ερντογάν ήταν να άρει την βουλευτική ασυλία των μελών του HDP και να αρχίσει να τα συλλαμβάνει με διάφορες κατηγορίες. Η σύλληψη, δίκη και καταδίκη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μάλιστα, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στο εξωτερικό, ενώ το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία να εξαπολύσει πογκρόμ κατά όλων όσοι θεωρούσε αντιπάλους του.

Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν

Μετά από εκατοντάδες συλλήψεις και διωγμό από δημόσιες θέσεις, με τη δικαιολογία της εκκαθάρισης των «γκιουλενιστών», ο Ερντογάν προχώρησε στο επόμενο βήμα, το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος και τη μετατροπή της Τουρκίας σε προεδρική δημοκρατία, προκειμένου να συγκεντρώσει όλη την πολιτική ισχύ στα χέρια του.

Παράλληλα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Τραμπ, η Τουρκία συνέχισε την εισβολή της σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, δήθεν για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στα σύνορά της με τις χώρες αυτές. Στην πραγματικότητα, σημειώνει το άρθρο, πραγματοποίησε εθνοκάθαρση των Κούρδων της περιοχής του Αφρίν, ενώ βομβάρδισε και τους Γιαζίντι της Συρίας, λέγοντας ότι αποτελούν πλέον κομμάτι του ΡΚΚ και έστειλε μισθοφόρους στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σιωπά η Δύση

Τέλος, με αφορμή το θάνατο 13 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ, συνέλαβε 718 μέλη του HDP και επιδιώκει να δικάσει κι άλλους βουλευτές του κόμματος, ενώ ήδη έχει εκδιώξει 60 από τους 65 δημάρχους στο τουρικό Κουρδιστάν, ενώ ο απότερος στόχος του καθεστώτος είναι να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, ώστε να απαγορεύσει ολοκληρωτικά το HDP από την πολιτική δράση στην Τουρκία, παρότι μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ κάνει λόγο για πιο «φιλελεύθερο» και «ενωτικό» Σύνταγμα.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Δύση παραμένει σιωπηλη: καμία κριτική από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες που κόπτονται για τη δημοκρατία. Αντιθέτως, δυτικά ΜΜΕ επαναλαμβάνουν την τουρκική προπαγάνδα περί 40.000 νεκρών στη μάχη κατά της «τρομοκρατίας», ενώ ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στους νεκρούς από τις επιθέσεις του καθεστώτος, την ώρα που η Τουρκία εκμεταλλεύεται τον «πόλεμο κατά του τρόμου» του ΝΑΤΟ για να επιτίθεται σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και φοιτητές.

Πηγή: economico.gr