«Πάγο» στις προσδοκίες της αγοράς για αναβάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM) δηλαδή στις αναπτυγμένες αγορές, βάζει η JP Morgan

«Πάγο» στις προσδοκίες της αγοράς για αναβάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM) δηλαδή στις αναπτυγμένες αγορές, βάζει η JP Morgan, επιχειρηματολογώντας μάλιστα και για ποιο λόγο θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στις αναπτυσσόμενες MSCI Emerging Markets (EM).

Αυτό μάλιστα έρχεται τρεις μόλις μέρες μετά την απόφαση της Moody’s να διατηρήσει σταθερή τη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές (outlook) για την ελληνική οικονομία, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Σημειώνεται ότι η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος μετά τους Standard and Poors, DBRS και Fitch που δεν κατατάσσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Η έκθεση της JP Morgan

Σύμφωνα με τη σημερινή (19 Μαρτίου 2024) ανάλυσή της, η JP Morgan, υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στις αναπτυγμένες αγορές θα είναι ένας αρνητικός καταλύτης.

Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, η αναβάθμιση θα συρρικνώσει το επενδυτικό σύμπαν και θα έκανε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στην MSCI Europe με 13 μονάδες βάσης της MSCI Europe.

Eπίσης, προχωρώντας την ανάλυσή της η JP Morgan εξηγεί τους λόγους γιατί θεωρεί απίθανη μια αναβάθμιση της Ελλάδας προς τις ανεπτυγμένες αγορές.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι κανόνες του MSCI για την ταξινόμηση της αγοράς είναι:

  • 5 μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας
  • Ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ. δολ. για την MSCI Europe
  • Ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. δολ.
  • Τα κριτήρια προσβασιμότητας στην αγορά
  • Διαθεσιμότητα επενδυτικών μέσων
  • Όσον αφορά το μέγεθος, η Ελλάδα, ως EM, έχει 10 μετοχές, αλλά εάν μεταταχθεί στον DM Europe τότε πιθανότατα θα χάσει 7 τίτλους, μένοντας με 3.

Κάτω δηλαδή από το ελάχιστο των 5 που πρέπει να πληροί μια αγορά για να αναβαθμιστεί στις DM.

Πότε θα έρθει η αναβάθμιση

Για τους επενδυτές που χρονομετρούν μια πιθανή αναβάθμιση, ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τους κανόνες θα ήταν: ανακοίνωση στην Ετήσια Ανασκόπηση Ταξινόμησης της Αγοράς τον Ιούνιο του 2024 που θα ενεργοποιούσε μια ετήσια διαδικασία διαβούλευσης με την Ετήσια Επισκόπηση Ταξινόμησης της Αγοράς τον Ιούνιο του 2025 από τη JP Morgan να επιβεβαιώνει την αναβάθμιση και η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί κατά την αναπροσαρμογή του δείκτη στο τέλος Μαΐου του 2026.

Ωστόσο, o δείκτης MSCI θα μπορούσε να επιλέξει να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Η νέα αξιολόγηση από τη Moody’s απ’ την άλλη παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr