Σε νέο report στρατηγικής της JP Morgan που αφορά όλα τα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο (υπό τον τίτλο Year Ahed 2024), η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει εκ νέου τη σύσταση προτίμησης της για τις ελληνικές μετοχές αλλά και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (συστάσεις overweight).

Η σύσταση για την ελληνική αγορά μετοχών είναι overweight (υπεραπόδοση) και η μετοχή που συνεχίζει να ξεχωρίζει από την εγχώρια αγορά είναι η Alpha Bank, καθώς περιλαμβάνεται στις κορυφαίες επιλογές του οίκου από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όλες οι παραπάνω συστάσεις μπορεί να συνδέονται και με το reverse roadshow που διοργανώνει στην Αθήνα 17 με 19 Ιανουαρίου του επόμενου έτους και θα αφορά αποκλειστικά τις ελληνικές επενδύσεις με μεγάλους θεσμικούς πελάτες της.

Η νεότερη προσθήκη είναι η σύσταση υπεραπόδοσης και στα ελληνικά ομόλογα. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου πιστεύουν ότι τα επιτόκια ορισμένων τύπων ομολόγων στην Ευρωζώνη θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουν ότι τα ομόλογα από ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, θα τα πάνε καλύτερα από τα ομόλογα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και για αυτό συστήνουν αυξημένες θέσεις στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

«Πιστεύουμε ότι το 2024, οι διαφορές στα επιτόκια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα αρχίσουν να αλλάζουν λίγο, αλλά συνολικά, θα είναι ακόμα μια καλή στιγμή για επενδύσεις σε ομόλογα. Προβλέπουμε ότι τα γερμανικά ομόλογα θα έχουν χαμηλότερα επιτόκια από ότι προβλέπουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Αναμένουμε ότι η διαφορά (spread) μεταξύ των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας και της Γερμανίας θα είναι στις 170 μονάδες βάσης (μ.β.) μέχρι τα μέσα του 2024 και 200 μ.β. έως το τέλος του 2024. Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας ότι είναι καλή ιδέα να επενδύσουν σε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα στις αρχές του 2024 και στη συνέχεια να στραφούν σε πιο βραχυπρόθεσμες λήξεις ομολόγων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει να κάνει αλλαγές στην πολιτική της. Οι διαφορές στα επιτόκια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σταδιακά θα μειώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι μια καλή στιγμή για επενδύσεις. Αυτό θα συμβεί επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διευκολύνει τους ανθρώπους να δανείζονται χρήματα, δεν θα υπάρχει τόσος πολιτικός κίνδυνος στην Ευρώπη και ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα», εξηγεί η τράπεζα.

Societe Generale: Οι μικρές χώρες παίρνουν την εκδίκησή τους

Στα ομόλογα των μικρών χωρών με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ποντάρει και η Societe Generale εν αναμονή του 2024, ξεχωρίζοντας την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι οποίες θα επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα και θα μειώσουν το χρέος τους κατά τη χρονιά που έρχεται.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία θα έχουν μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2024, γιατί εμφανίζουν χαμηλές λήξεις ομολόγων και υγιή δημόσια οικονομικά. Μαζί με την Ιρλανδία είναι οι χώρες που αναμένεται να επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα και να μειώσουν τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ το 2024.

Αντίθετα, άλλες χώρες με πιο ανελαστική δομή κόστους ή υψηλότερες πληρωμές τόκων, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία κινδυνεύουν να εμφανίσουν υψηλά ελλείμματα και άρα υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Societe Generale: Η εκδίκηση των μικρών χωρών – Γιατί ποντάρει στην Ελλάδα-1

Όπως εξηγεί η Societe Generale, η απόκλιση των θεμελιωδών των χωρών σταδιακά αλλάζει την παραδοσιακή κατηγοριοποίησή τους σε εκείνες του πυρήνα, του ημι-πυρήνα και της περιφέρειας.

Αλλωστε, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η βελτίωση των οικονομικών θεμελιωδών των μικρότερων χωρών αποτυπώνεται και στις αξιολογήσεις τους, με τον οίκο να φέρνει σαν παράδειγμα την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που έδωσε στην Ελλάδα και η Fitch.

«Ως αποτέλεσμα, σε όρους σχετικής αξίας, προτιμάμε τις μικρότερες χώρες από τις μεγαλύτερες και συστήνουμε long θέσεις στα 10ετη ομόλογα της Ιρλανδίας έναντι των γερμανικών bunds καθώς και στα 10ετή της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας», αναφέρουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, η Αθήνα θα ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού της για το 2024 μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο εκδόσεις 5ετών ή 10ετών ομολόγων.

Για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος περιμένει κάποια διεύρυνση των spreads τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι χώρες θα ανακοινώνουν τα προγράμματα δανεισμού του 2024 αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δώσει κάποιες ενδείξεις για την επιτάχυνση της ποσοτικής σύσφιγξης.

Societe Generale: Η εκδίκηση των μικρών χωρών – Γιατί ποντάρει στην Ελλάδα-2

«Ενώ δεν περιμένουμε κάποια μεγάλη έκρηξη των spreads, η έκταση των ροών της ποσοτικής χαλάρωσης και πώς η προσφορά θα απορροφηθεί θα είναι το κλειδί για τα spreads τον επόμενο χρόνο», τονίζουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr