Συναντήσεις με επενδυτές των ΗΠΑ διοργάνωσε η JP Morgan, σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, με θέμα τις ελληνικές τράπεζες και γενικότερα τις τράπεζες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Οι overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, για τους επόμενους μήνες, είναι ανάμεσα στα trades που συστήνει η JP Morgan στους πελάτες της για το 2024. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα στο review της 1ης Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμά ότι τελικά, και η Moody’s θα φέρει την αξιολόγηση της χώρας στο investment grade.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan, το 2023 ήταν μια πιο σταθερή χρονιά σε πολιτικό επίπεδο για την Ευρωζώνη, κάτι που οφείλεται κυρίως στην πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με προβάδισμα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν και η δεύτερη εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, άνοιξαν τον δρόμο για να συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Έτσι, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που είδαν την πιστοληπτική τους ικανότητα ή τις προοπτικές τους να αναβαθμίζονται από τους οίκους αξιολόγησης μέσα στο 2023, μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Αυστρία.

Έπειτα από την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που έδωσαν στην Ελλάδα η DBRS και η S&P, η JP Morgan περιμένει μια ανάλογη κίνηση από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Για το 2024, παρότι εκτιμά ότι οι αλλαγές στις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης θα είναι περιορισμένες (έπειτα από τις αρκετές αναβαθμίσεις του τελευταίου έτους, ειδικά στην περιφέρεια), εντούτοις περιμένει ότι και η Moody’s θα δώσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τον όγκο δανείων, έπειτα από ένα αδύναμο εννεάμηνο φέτος, η JPM εκτιμά ότι θα σημειωθεί ορατή βελτίωση του 2024 καθώς οι αποπληρωμές από τις επιχειρήσεις τελειώνουν, ενώ θα υποστηριχθούν και από τις νέες εκταμιεύσεις οι οποίες κινούνται στο 14% περίπου του ΑΕΠ ετησίως, από 7% περίπου το 2018.

Επίσης, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι σταθερά το 2024, όπως εκτιμά, ενώ θα μειωθούν κατά 5% το 2025 με το επιτόκιο της ΕΚΤ να τοποθετείται στο 2,5% στο 2025.

Η JP Morgan τονίζει ότι οι εκτιμήσεις της είναι υψηλότερες από τη συναίνεση κατά 8% και 6% το 2024 και 2025, αντίστοιχα. Επίσης, ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,5% το 2025, και στο 13% σε μέσο όρο το 2023-2025 με τις πιθανότητες να κινηθούν ακόμη υψηλότερα να είναι υψηλές χάρη και στην αναμενόμενη εξομάλυνση του κόστους κινδύνου σε χαμηλότερα επίπεδα.

Tέλος, οι αναλυτές περιμένουν το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund στις 125 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2024 (από 119 μονάδες βάσης χθες), στις 130 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2024 και στις 140 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr