Κάτι σαν… ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό αξιόχρεο – και κατά συνέπεια στα ομόλογα του Δημοσίου – έδωσε ο αμερικανικός κολοσσός της επενδυτικής τραπεζικής JP Morgan, ο οποίος εκτιμά ότι ως το τέλος του έτους το spread των ελληνικών χρεογράφων σε σχέση με τα γερμανικά bund θα μειωθεί σημαντικα.

Ωστόσο, η τράπεζα ακόμα δεν προχωρά σε κάποιο trade, σύμφωνα με τη στρατηγική σε τίτλους σταθερού εισοδήματος που εξέδωσε για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπου και υπογραμμίζει ότι το spread θα υποχωρήσει στις 130 μονάδες βάσης, όπου και θα παραμείνει για τουλάχιστον 12 μήνες. Παρόλα αυτά, δεν είναι στα trades που συστήνει, αφού στις 22 Σεπτεμβρίου έκλεισε και την τελευταία long θέση στα ελληνικά ομόλογα.

Παρά το γεγονός αυτό οι εκτιμήσεις της JP Morgan είναι θετικές για την Ελλάδα, προβλέποντας ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% το 2023, τη δεύτερη καλύτερη μετά την Ιρλανδία και ίδια με εκείνη της Πορτογαλίας, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 4,2%. Η εκτίμηση που ανησυχεί όμως είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που θα φτάσει το 9,2% του ΑΕΠ κατά την JP Morgan.

Υπενθυμίζεται ότι αν και τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν να έχουν απόδοση 3,6% τον Ιούνιο, πλέον έχει ανέβει στα επίπεδα του 4,35%, εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται όλοι οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος τελευταία. Μάλιστα, το spread με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ξεπερνά τις 43 μονάδες βάσης, αφού τα 10ετή της γείτονας χώρας έχουν αποδόσεις 4,80%.

Παρόλα αυτά, η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων συνέπεσε με την επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές ότι οι τίτλοι διαπραγματεύονταν για αρκετούς μήνες ωσάν η χώρα διέθετε τη βαθμίδα. Σταδιακά αναμένεται να δούμε όμως την επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στις λήξεις και στις ανανεώσεις ομολόγων, όπως άλλωστε και στο κόστος χρήματος για αρκετές εταιρείες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr