Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει στην ατζέντα του σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και βελτιώσεων σε κρίσιμες κοινωνικές εκκρεμμότητες.

  • Οι τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες, που θα συνδυαστούν με αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις” μέχρι το καλοκαίρι, είναι το εργασιακό, η επικουρική ασφάλιση και η κατάρτιση. Παράλληλα θα “τρέξουν” ρυθμίσεις που θα αφορούν τις εκκρεμείς συντάξεις, την κοινωνική προστασία, την οικογένεια, την ισότητα των φύλων και το δημογραφικό

Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως “οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και επιβάλλουν την προσαρμογή της Ελλάδας στα νέα δεδομένα. Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά εργασίας καθιστούν την ανάγκη αυτή ακόμη περισσότερο επείγουσα. Το νομοσχέδιο λοιπόν αυτό θα έρθει για να προσαρμόσει την ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας στις εξελίξεις αυτές, αλλά και στις επιλογές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών”.

Όπως είπε, “η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία -ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής είναι από το 1982- να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι, ποια είναι τα νέα δικαιώματα και τα νέα προνόμια που δίνουμε -όχι μόνο στις μητέρες- αλλά και στους πατεράδες”.

Η πρωτοβουλία αφορά την επικουρική ασφάλιση

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης,  “το  νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις είναι εκπλήρωση βασικής προγραμματικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας”. Ο ίδιος τόνισε πως “η δημιουργία “ατομικού κουμπαρά” για τις επικουρικές συντάξεις είναι κοινή πρακτική σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες” και “είναι μια επιλογή με την οποία, χωρίς να ζημιώνονται οι παλαιότεροι, επιδιώκεται να συνδεθεί ο νέος εργαζόμενος -μέσω αυτού του ατομικού κουμπαρά- με το ύψος της επικουρικής του σύνταξης για το οποίο και ο ίδιος θα αποφασίζει σε ένα σημαντικό βαθμό”.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάρτιση

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι “το νομοσχέδιο για την κατάρτιση ήταν επίσης προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου το σύστημα να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.  Αυτό καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό λόγω της ανάγκης για την ομαλότερη δυνατή μετάβαση στη μετα-κορονοϊό εποχή. Σε αυτή την προσπάθεια η κατάρτιση θα έχει βασικό ρόλο. Το ίδιο και ο ΟΑΕΔ ο οποίος με τον εκσυγχρονισμό του μπορεί να συντελέσει ουσιαστικά σε αυτή τη μεταρρύθμιση που οραματιζόμαστε”.

Οι εκκρεμείς συντάξεις, η κοινωνική προστασία, η οικογένεια

Σε σχέση με το δεύτερο πεδίο των παρεμβάσεων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε επίσης σε τρείς κρίσιμες εκκρεμμότητες:

Δράσεις  για την κοινωνική προστασία. Αναλυτικά,  ο υπ. Εργασίας ανέφερε πως “για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους αναπήρους, τους φτωχούς, τους ανέργους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά που χρήζουν προστασίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα είναι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας. Δεν θα μείνουμε όμως μόνο στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα προχωρήσουμε και με πρωτοβουλίες όπως η κάρτα αναπηρίας”.

Παρεμβάσεις για την οικογένεια, το δημογραφικό και την ισότητα των φύλων”. “Σε αυτό το πλαίσιο”, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, “την πρωτοβουλία μας για άμεση έγκριση της σύστασης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, θέμα το οποίο γίνεται ακόμα περισσότερο επίκαιρο με τις καταγγελίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες”.

Έμφαση στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως “τη σημασία που έχει για εμάς, και για εμένα προσωπικά, το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο”.

Ο υπουργός επεσήμανε πως “σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καταρτισθεί αμέσως ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για επιτυχία αυτού του στόχου”. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως “φυσικά έμφαση” θα δοθεί  στις συντάξεις “που έχουν καθυστερήσει περισσότερο”. “Τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί πρότζεκτ μάνατζερ που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα”, κατέληξε.

Πηγή: economico.gr