Κωστής Χατζηδάκης - Economist

Σε τρεις εξελίξεις που επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει την ικανότητά της να διαχειρίζεται κρίσεις, έχει καταστεί πιο προσαρμοστική και ανθεκτική, ενώ παράλληλα η οικονομία της βρίσκεται σε αναπτυξιακή προοπτική ανόδου, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Συγκεκριμένα, η πρώτη εξέλιξη αφορά στο ίδιο το “οικονομικό πένταθλο” του Economist, στο οποίο η Ελλάδα φιγουράρει μεταξύ των πρωτοπόρων στην Ε.Ε. σε ότι αφορά στην τιθάσσευση του πληθωρισμού και στα σχέδιά της για πράσινη μετάβαση και απανθρακοποίηση. Συνολικά, η χώρα είναι στη 10η θέση στην Ε.Ε. των 27.

Η δεύτερη εξέλιξη την οποία επεσήμανε ο υπουργός, αφορά στην πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), κατόπιν αντίστοιχης αξιολόγησης από τους οίκους Moody’s, Fitch Ratings και DBRS.

Η τρίτη ευνοϊκή εξέλιξη για την Ελλάδα αφορά στην απόφαση της Ιταλικής UniCredit να επενδύσει στην Ελληνική Alpha Bank, η πρώτη μεγάλη ξένη τράπεζα που επενδύει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά από 17 χρόνια. Ο κ.Χατζηδάκης προσέθεσε, ότι ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση του Δημοσίου στη Eurobank και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

“Έχοντας όλη αυτήν την πρόοδο τα τελευταία 4 χρόνια, η δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε αυτήν την καλή πορεία. Επιταχύνοντας τις επενδύσεις όπου είναι αναγκαίες”, όπως για παράδειγμα στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως διευκρίνισε. Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα μείγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης, καθώς και φιλικότητα προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, για να καταλήξει λέγοντας, ότι “κλείσαμε τα αυτιά σε όλες τις σειρήνες του λαϊκισμού για να φτάσουμε στην Ιθάκη».

Σε ερώτηση ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ.Χατζηδάκης απήντησε, ότι ασχέτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας “συνεχίζουμε τη σώφρονα πολιτική στον δημοσιονομικό τομέα. Διότι υπάρχει παρακολούθηση από τις αγορές και τους επενδυτές”. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αφ’ ενός στη δημόσια περιουσία και στις παραχωρήσεις που θα αποδώσουν νέα έσοδα και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και αφ’ ετέρου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επεσήμανε, ότι βασικές άλλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αφορούν στη Δικαιοσύνη, στη δημόσια υγεία και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. “Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε ένα προοδευτικό σύστημα μεταρρυθμίσεων”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση, εάν θα υπάρξει απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ο υπουργός είπε, ότι προχωρούμε στην απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και κατόπιν τη μείωση της φορολογίας. Αναφορικά με τις αντοχές των πολιτών απέναντι στη δημοσιονομική πειθαρχία που εφαρμόζεται, ο κ.Χατζηδάκης είπε, ότι “συνδυάζουμε επιτυχώς τη δημοσιονομική σωφροσύνη με την πολιτική της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση των ασθενέστερων”, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός, ότι μετά από 14 χρόνια αυξήθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να υπονομευθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr