Μητσοτάκης εμβολιαστείτε

Η ελευθερία έρχεται μόνον μέσα από τον εμβολιασμό. Και το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο: αυτό το μήνυμα έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που το πρόγραμμα «Ελευθερία» ανεβάζει ραγδαία ταχύτητες αλλά ταυτόχρονα συντηρείται η – επιστημονική και πολιτική – σύγχυση για τα εμβόλια της AstraZeneca.

O πρωθυπουργός, στην συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε πως το 95% των πολιτών που βρίσκονται σε ΜΕΘ δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Κ. Μητσοτάκης: Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο

«Είναι πολύ θετικό», πρόσθεσε, «ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πηγαίνει πια στις παραγωγικές ηλικίες και θέλω με την ευκαιρία αυτή, ακόμα μια φορά να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν. Έχω πει πολλές φορές, και το επαναλαμβάνω, ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο.

Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε προστατευμένοι εμείς οι ίδιοι από τις επιπτώσεις μιας αρρώστιας η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη, αλλά θα έχουμε πράξει, πιστεύω, και το κοινωνικό μας χρέος βοηθώντας συνολικά την προσπάθεια της χώρας να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη ότι «ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 30-39, έχουμε ξεπεράσει τις 100.000 και άμεσα θα ανοίξουν οι ηλικίες 40-49 έτη».

Μέσα στον Μάιο διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44

Μέσα στον Μάιο, επίσης, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους θα είναι διαθέσιμα όλων των ειδών τα εμβόλια και για την πολυπληθή ηλικιακή ομάδα των πολιτών 40-44 ετών. Από εβδομάδα, ανοίγει για τη συγκεκριμένη κατηγορία η πλατφόρμα εμβολιασμών μόνο με AstraZeneca, ωστόσο εντός του επόμενου μήνα στη διάθεση των 40ρηδων θα τεθούν και παρτίδες από τα υπόλοιπα τρία εγκεκριμένα εμβόλια που έχει προμηθευτεί η χώρα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμη πως για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 103.000 ραντεβού για εμβολιασμούς, αριθμός ο οποίος προκαλεί αισιοδοξία και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, σημείωσε πως «αν πάμε με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις, πιστεύουμε ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», ενώ υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 45 – 49 ετών ανοίγει το Μεγάλο Σάββατο.

Η Ελλάδα ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σήμερα ο αριθμός όσων έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.

Την ικανοποίησή του σχετικά με την ανταπόκριση των πολιτών της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών στο κάλεσμα για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού εξέφρασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, σημειώνοντας πως εντός της ημέρας η Ελλάδα θα ξεπεράσει το φράγμα των 3 εκατ. εμβολιασμών.

«Σήμερα ξεπερνάμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση ο κ. Γεωργαντάς, υπογραμμίζοντας πως «οι νέοι μας ανταποκρίθηκαν, κλείνοντας 200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας. Είναι σημαντικό ότι η διαχρονικά πιο μορφωμένη γενιά της χώρας μας δείχνει εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και στέλνει ένα μήνυμα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Ο υφυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις 5 Μαΐου, οπότε θα τεθούν σε λειτουργία περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, φτάνοντας συνολικά τα 1.500.

Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πως έχουμε πια καλή ροή εμβολίων προς τη χώρα, καθώς, όπως είπε, οι παραδόσεις αυξάνονται, γίνονται έγκαιρα ενώ προστίθεται στη διάθεση των πολιτών το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, από το οποίο περιμένουμε 1.300.000 από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr