Μητσοτάκης εμβολιασμοί
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Προνόμια για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμποντας στην επόμενη εβδομάδα για τις τελικές αποφάσεις και υπενθυμίζοντας πως η μόνη ασπίδα προστασίας απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός.

«Μια απάντηση υπάρχει, η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, είπε ότι η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε. θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

“Οσοι είναι ανεμβολίαστοι κιινδυνεύουν”

Υπογράμμισε ότι «όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν» και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει μια «συστηματική προσπάθεια να εντείνουμε τους ρυθμούς του εμβολιασμού».

«Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευτούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε και πρόσθεσε:

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου “Δέλτα”, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, έκανε έκκληση λέγοντας: «Δείτε τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας». Και πρόσθεσε ότι σχεδόν όλοι οι συμπολίτες μας που μπήκαν στα νοσοκομεία, διασωληνώθηκαν ή έχασαν την ζωή τους, δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Η μετάλλαξη “Δέλτα” δεν μας δημιουργεί φοβερή ανησυχία, διότι αντιμετωπίζεται με πλήρη εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

Προνόμια για όσους έχουν εμβολιαστεί

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα- προνόμια υπέρ των όσων έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα». Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προσεγγίσει «πιο έξυπνα και δημιουργικά συμπολίτες που δεν έχουν λάβει ακόμα την απόφαση» να εμβολιαστούν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι στην Σύνοδο «δεν υπάρχει πλειοψηφία για επιβολή πρόσθετων περιορισμών για την αντιμετώπιση της “Δέλτα”», για να σημειώσει ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει για επισκέπτες «και τηρούμε όλα τα αναγκαία μέτρα – εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάνουμε επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα».

Σε ερώτηση σχετικά με τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από την χώρα μας σε περιπτώσεις ξένων τουριστών, είπε: «Πράγματι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Σπουτνικ και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού».

Σε επόμενη ερώτηση, τόνισε ότι ο ίδιος καταλαβαίνει «όσους πολίτες μας εξέφρασαν έναν αρχικό προβληματισμό για το εμβόλιο», αλλά τους κάλεσε να μελετήσουν όλα τα στοιχεία.

Κατόπιν, συμπλήρωσε ότι «διαφωνώ κάθετα με όσους είναι ιδεολογικά αρνητές», ενώ αναφερθείς σε όσους μπορούν να εμβολιαστούν, αλλά περιμένουν πρώτα να το κάνουν κάποιοι άλλοι, είπε: «Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά, θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του».

“Είναι απολύτως εφικτό να μην ξανακάνουμε lockdown”

«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων περιορισμών λόγω των μεταλλάξεων.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβάνομαι τους όποιους δισταγμούς. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά αυτό δε σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε να προσέχουμε. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις» συμπλήρωσε.

To Ταμείο Ανάκαμψης

Σημείωσε πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία», συμπληρώνοντας ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου.

«Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε.

Σε ερώτηση που ζητούσε διευκρινίσεις για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ότι «η εντύπωσή μου είναι πως θα έχουμε εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του Αυγούστου».

Ικανοποίηση από το σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία

Σχετικά με την Τουρκία, είπε: «Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων», σημείωσε, αναφέροντας ότι «με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία, σημείωσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση».

«Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την Κύπρο και την περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες» είπε και συμπλήρωσε: «Ενημέρωσα τους ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr