Μητσοτάκης MEGA

«Η χώρα δεν θα πάει σε lockdown για τους ανεμβολίαστους» ήταν το μήνυμα που έστειλε, με κατηγορηματικό τρόπο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο MEGA.

«Δεν θα πάμε σε lockdown, καθώς είναι άδικο να επιβάλλουμε συνολικούς περιορισμούς στην πλειοψηφία» που έχει εμβολιαστεί, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ταυτόχρονα πως «η πανδημία δεν έχει ξεφύγει» και πως το 4ο κύμα αφορά τους ανεμβολίαστους.

«Τρεις στους τέσσερις έχουν εμβολιαστεί και είναι άδικο να επιβάλλουμε συνολικούς περιορισμούς στην πλειοψηφία για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που αφορά την μειοψηφία αφού υπάρχουν τα εμβόλια ενώ επιφέρει και μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό κόστος» είπε ο πρωθυπουργός.

“Σημασία έχει η θετικότητα και η πίεση στο σύστημα υγείας”

Ο κ. Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε εάν θα ισχύει η δέσμευσή του αυτή και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις επιστημόνων ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 10.000, απάντησε πως πολλές φορές έχουν πέσει έξω οι προβλέψεις. Και πρόσθεσε πως όπως όλα τα κύματα , έτσι και αυτό θα έχει την κορύφωσή του. Εκείνο που έχει σημασία, είπε, είναι η θετικότητα και η πίεση στο σύστημα υγείας και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων όταν γίνονται μαζικοί έλεγχοι και τεστ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε δύο  φορές έκκληση να πάνε όλες οι ηλικίες και κυρίως οι άνω των 60 για την αναμνηστική δόση σημειώνοντας ότι το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές ειδικά στους ηλικιωμένους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Δεν απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο να ανακαλείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά το εξάμηνο λέγοντας «θα το δούμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «δεν έχει χαθεί η μάχη για την 1η δόση» καθώς κάθε μέρα εμβολιάζονται  6-7-8.000 πολίτες αφού πείθονται, και τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν έχει ρίξει λευκή πετσέτα» και γι’ αυτό ανακοινώθηκε ένα συνεκτικό πλαίσιο που αφορά την τρίτη δόση, την καμπάνια εμβολιασμού, την ενίσχυση του ΕΣΥ,  και τα αυξημένα τεστ στους ανεμβολίαστους.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσιών υπαλλήλων, όπως οι αστυνομικοί, καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποχρεωτικότητα εξάντλησε τα όρια της ενώ όπως αναγνώρισε αναφύονται θέματα πως θα καλυφθούν τα κενά.

«Χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης στους ανεμβολίαστους καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναγνώρισε ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες , ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα και υπογράμμισε πως οι εντατικές είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους στέλνοντας μήνυμα πως αν το σύστημα δεν πιέζεται τότε υπάρχουν άλλες δυνατότητες.

«Η Πολιτεία εξαντλεί τα όρια πειθούς» είπε ο πρωθυπουργός ενώ απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού στην εκκλησία και είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους.

“Δεν υπάρχει τρόπος εφαρμογής των μέτρων στις εκκλησίες”

«Εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου θα το συζητούσαμε, οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας» είπε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα. «Με πέρασε γενεές δεκατέσσερις» δήλωσε, και «έφερε αυτήν πρόταση για ψηφοθηρικούς και κομματικούς λόγους».

Θύμισε, δε, πως με σύγκρουση με την εκκλησία έκλεισε η κυβέρνηση τους ναούς το Πάσχα ενώ πρόσθεσε πως στους ναούς δεν υπάρχει κάποιος να ελέγχει την είσοδο όπως στα καταστήματα. Τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν μικτοί χώροι για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους όπως τα σούπερ – μάρκετ.

Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή αν θα δούμε γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά στην περίπτωση που εμφανιστεί το Oruc Reis πάλι κάτω από την Κρήτη απάντησε πως «η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής- η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί» τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο εδώ και 40 χρόνια και που επιπλέον είναι ένα μικρό βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να μπορούν να συνεργάζονται για να μπορεί η Ευρώπη να παρεμβαίνει μόνη της εκεί που το ΝΑΤΟ ή τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια και δήλωσε πως «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια έχει υπογράψει αυτές τις δύο συμφωνίες, έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο κάτι που δείχνει ότι η προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα, έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο με την οποία συμφώνησε για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, έχει αγοράσει 24 Ραφάλ και έχει παραγγείλει γαλλικές φρεγάτες.

«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι δεν συμφωνούσε πάντα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά. «Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου, όφειλε να είναι ουδέτερη. Μόνο που η Γερμανία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμιά ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι αν τα βρούμε με την Τουρκία δεν θα οφείλεται σε κάποιον τρίτο αλλά σε ειλικρινή διάλογο και πως ο ίδιος δεν διέκοψε ποτέ την επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Είπε επίσης ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανένα και πως είχε πει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί θα την εφαρμόσει. Για το χρόνο που θα έρθουν τα μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, απάντησε «θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022

Για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κα πως χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές επάνω.

Μιλώντας για τη ΔΕΗ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε με την αξία της μετοχής της στο ένα ευρώ και σήμερα είναι μια ισχυρή επιχείρηση που μπορεί να βοηθήσει και τους καταναλωτές.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Δήλωσε επίσης ότι θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1.1.2022 και πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022 αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και οι αντοχές των επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr