Μητσοτάκης διασκέδαση
ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÊÕÑÉÁÊÏÕ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÓÔÏ ÊÅÍÔÑÉÊÏ ÄÅËÔÉÏ ÅÉÄÇÓÅÙÍ ÔÏÕ ALPHA (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

Η αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας είναι το ορόσημο για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, η ταχύτητα μείωσης των κρουσμάτων δεν κρίνεται ικανοποιητική και η φωτογράφηση χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα ήταν λάθος: Τα βασικά μηνύματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνέντευξή του στον Alpha δείχνουν ιδιαίτερα προσεκτικό και συντηρητικό μοντέλο στην έξοδο από το δεύτερο lockdown, προδιαγράφουν εντελώς διαφορετικά Χριστούγεννα – «συναθροίσεις σε σπίτια έως 9 άτομα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – και αφήνουν ανοιχτό ενδεχόμενο η διασκέδαση να παραμείνει κλειστή έως το Πάσχα και τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα πτώσης των κρουσμάτων, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εξηγώντας τους λόγους αυτής της βραδείας αποκλιμάκωσης, σημείωσε ότι αφενός η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο του Απριλίου, ενώ υπάρχει και κόπωση στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός, παρέπεμψε για τις οριστικές αποφάσεις στο τέλος της εβδομάδας με στόχο «ίσως να σώσουμε κάτι από την χριστουγεννιάτικη σεζόν». Σε ερώτηση για το περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου είπε: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Είναι στενόχωρο το καθημερινό δελτίο θανάτων να μετατρέπεται σε στατιστική.

Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μία αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, ώστε το λελογισμένο άνοιγμα να μη μας οδηγήσει σε τρίτο κύμα». Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης, είπε: «Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».

“Λάθος που φωτογραφήθηκα χωρίς μάσκα”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επίμαχη φωτογραφία του στην Πάρνηθα παραδεχόμενος ότι ήταν λάθος που δέχθηκε να φωτογραφηθεί χωρίς μάσκα. «Εγώ βάζω τον πήχη προσδοκιών πιο ψηλά», δήλωσε. «Κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Ενοχλήθηκα που μια στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στα δημοσιεύματα περί διπλών βιβλίων στον ΕΟΔΥ λέγοντας: «Παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα» και επισήμανε ότι ενοχλείται από τη συζήτηση για δήθεν διπλά βιβλία,  ενώ σχετικά με το γιατί δεν έκλεισε νωρίτερα η Βόρεια Ελλάδα είπε: «Εχω πει ότι μπορεί να έκλεινα τη Θεσσαλονίκη ή την Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια εισήγηση».

«Χριστούγεννα με εννέα άτομα»

«Είναι λάθος”, τόνισε, “να εστιάζουμε την αντιπαράθεση πάνω σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος, διότι αν δεν πιστεύουμε στα δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις. Έχουμε κάνει το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Έχω κι εγώ εντοπίσει πτυχές που ενδεχομένως εκ των υστέρων, με τη γνώση του χρόνου θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει».

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, λέγοντας: «Τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μας, το πολύ και άλλη μία, μάξιμουμ εννέα άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε».

Προτεραιότητα να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ

Αυτή τη στιγμή προέχει να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο, να δώσουμε ανάσες στους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν συγκλονιστικό αγώνα, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Πρόθεσε, δε, ότι το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα» και χαρακτήρισε «θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά».

Σε 48 ώρες από την έγκριση θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer 

Εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, συμπληρώνοντας ότι «εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

Είπε ότι θα το κάνει πρώτος, «ή από τους πρώτους, μαζί με την Πρόεδρο τς Δημοκρατίας, γιατί όχι μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς» και τόνισε:

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο δικό του «προσωπικό βίωμα για μία ασθένεια που δεν υπάρχει από το ’77». «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Πέρασε από επώδυνες εγχειρήσεις για να ξαναπερπατήσει. Σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι» σημείωσε και επισήμανε:

«Τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο του covid».

«Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη»

«Η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει «μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το οικονομικό κενό». Αρνήθηκε την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρχε «ύφεση Μητσοτάκη», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είχε ανάπτυξη όταν η Ευρώπη είχε ύφεση 3%».

«Μια ύφεση 9% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές», είπε για να προσθέσει πάντως ότι «οι επιχειρήσεις σταδιακά θα έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις», και πως μέριμνα της κυβέρνησης ήταν να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα επαναξιολογηθεί όταν πρέπει, ενώ χαρακτήρισε «τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία το Ταμείο ανάκαμψης», οι εκταμιεύσεις του οποίου αναμένονται από το 2021.

Πηγή: economico.gr