Μητσοτάκης δόσεις

Το ζήτημα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και ο συντονισμός των δράσεων εντός Ε.Ε. για την στήριξη των νοικοκυριών συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο δραστικά μέτρα από την Ε.Ε.

Αναφερθείς στην εργαλειοθήκη την οποία ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα μέτρα τα οποία προτείνει η Επιτροπή κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση των ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε εθνικούς πόρους, αλλά και πόρους που απορρέουν από το σύστημα εκπομπών των ρύπων, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, να δουν όσο το δυνατόν μικρότερες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και να στηρίξουμε βέβαια και κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, για να μειώσουμε το κόστος της θέρμανσης για το χειμώνα που έρχεται».

Με ρύθμιση η πληρωμή της θέρμανσης 

Ξεχώρισε επίσης από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής «τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα», κάτι που – όπως είπε – θα το υιοθετησει και η Αθήνα.

Εξέφρασε παράλληλα την ευχή «η κρίση αυτή να οφείλεται σε μια παροδική συγκυρία πολλαπλών φαινομένων τα οποία οδήγησαν στην αύξηση των τιμών του ρεύματος» και διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα είναι «σε μία διαρκή επικοινωνία και με την Επιτροπή για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες, όπως είπε, είναι και η πιο φθηνή πηγή ενέργειας πέραν του ότι δεν εκπέμπει καθόλου διοξείδιο του άνθρακα. Σημείωσε ακόμη πως «ενδεχομένως να εξετάσουμε προτάσεις όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να ξανακάνουμε, δηλαδή, στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια».

Μ. Σχοινάς: Κοινή ευρωπαϊκή δράση για να βγούμε από το πρόβλημα

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς τόνισε πως το ζήτημα των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια είναι ένα πρόβλημα πλανητικό, όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά η Ευρώπη καλείται να το αντιμετωπίσει συνολικά.

«Είναι ευτυχής η συγκυρία αφενός ότι το περιεχόμενο των προτάσεών μας συνδέεται άμεσα και με τις πρωτοβουλίες τις ελληνικές, τις γαλλικές και τις ισπανικές, αλλά και με το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής ακόμα μία φορά η ευρωπαϊκή ηγεσία είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο η κοινή ευρωπαϊκή δράση βοηθάει να βγούμε συνολικά από το πρόβλημα» ανέφερε΄.

Σημείωσε ακόμη πως ο δεύτερος συμβολισμός της επίσκεψής του είναι ότι πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν τα πρώτα δύο χρόνια από τότε που μου ανατέθηκε η ευθύνη της Αντιπροεδρίας στην Επιτροπή.

«Με αυτήν την αφορμή ήθελα να σας ενημερώσω για μία πρώτη αποτίμηση των πολλών και σημαντικών που πετύχαμε στα κρίσιμα αυτά εργοτάξια του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την υγεία, την πολύ επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τις δεξιότητες, τον πολιτισμό, τη νεολαία, τον αθλητισμό» είπε.

Πληρωμή της θέρμανσης σε δόσεις 

Σε συνέχεια της σημερινής τοποθέτησης του πρωθυπουργού, πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να έχει στα σκαριά σχέδιο αποπληρωμής σε δόσεις για τους λογαριασμούς θέρμανσης στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την προστασία των οικογενειακών προϋπολογισμών από την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο βρίσκεται στα σκαριά και ενδεχομένως να ανακοινωθεί πριν το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής, είναι σε αρχικό στάδιο και είναι υπό επεξεργασία το πως και σε ποιους λογαριασμούς θα γίνονται ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί και μετά το 2022- που περιλαμβάνουν επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και έκπτωση 15% για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr