Μητσοτάκης γιατροί

Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ όλων των γιατρών που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών.

“Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για την στελέχωση των νέων ΜΕΘ που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα”

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα“. Τόνισε ωστόσο ότι το ΕΣΥ και το προσωπικό του θα συνεχίσουν να αντέχουν μολονότι λειτουργούν επί εβδομάδες “στο κόκκινο”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ακόμη  ότι μετά την εκδήλωση της πανδημίας η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

Η αλήθεια για τις ΜΕΘ και τις δαπάνες στην Υγεία

“Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000.

Και βέβαια πριν από την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια”, τόνισε και πρόσθεσε: “Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια”.

Αναφερόμενος στα μέτρα κατά της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.

“Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι “πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων”.

Η στρατηγική για τους εμβολιασμούς

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε και τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, κατέστησε όμως σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

“Προφανώς προτιμούμε πάντα τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου όμως αυτή δεν είναι εφικτή η πολιτεία έχει αποδείξει ότι έχει κι άλλα εργαλεία στη διάθεσή της”, είπε αναφερόμενος στις πρόσφατες επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών στην Θεσσαλονίκη.

Για την στρατηγική των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα “πολύ καλά οργανωμένο κι επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού” που θα έχει ορίζονται έξι μηνών. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Πηγή: economico.gr