Μητσοτάκης Βουλή

Πάγωμα πλειστηριασμών και οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στη Βουλή.

Για την οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων, και απαντώντας σε σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Από τη στιγμή που υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα και ίσως κάποια νοικοκυριά έχουν μείνει έξω από το υπάρχον πλαίσιο στήριξης ή χρειάζονται περαιτέρω στήριξη, η κυβέρνηση θα το κάνει. Το πόσα, που και πώς, θα εξειδικευθεί από το οικονομικό επιτελείο».

Ρύθμιση για την αναστολή πλειστηριασμών

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αναστολή των πλειστηριασμών, καθώς, όπως είπε, «θα υπάρξει σχετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για την αντιμετώπιση της κρίσης», ενώ όσον αφορά τα περί επίταξης, είπε ότι «αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα τον Μάρτιο, θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα, χωρίς να χρειαστούμε ούτε μία από τις κλίνες εντατικής».

Laptop στους μαθητές

Στίγμα συναίνεσης έδωσε ο πρωθυπουργός και στο θέμα της Παιδείας: «Δεν έχει άδικο”, είπε, “ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι δεν είναι δυνατόν νοικοκυριά να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνική υποδομή, π.χ. αν σε μια οικογένεια είναι πάνω από ένα παιδί ή υπάρχει ένας εργαζόμενος γονέας με τηλεργασία».

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση είπε ότι δρομολογούνται προγράμματα υποστήριξης με laptop και πάνω από 40.000 ταμπλέτες έχουν δοθεί στα σχολεία. Στόχος, σημείωσε, είναι να γίνουν 90.000 έως τον Φεβρουάριο.

Στοχευμένα τεστ κορονοϊού σε Γυμνάσια και Λύκεια

Για το ενδεχόμενο μαζικών τεστ στα σχολεία είπε ότι «δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή -ίσως και δεν θα ήταν χρήσιμο- να κάνουμε σε όλους τους μαθητές των σχολείων».

Ομως, όπως πρόσθεσε, την μεθεπόμενη εβδομάδα «έξυπνα και στοχευμένα τεστ θα γίνουν σε μαθητές Λυκείου για να δούμε αν θα ανοίξουμε τα σχολεία τέλος του μήνα ή θα δοθεί παράταση κάποιες εβδομάδας ακόμα».

“Δώστε μας προτάσεις για την διανομή του εμβολίου”

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα ζητήσει απ’ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς «να επαναλαμβάνουν αυτές τις μέρες το βασικό μήνυμα ‘περιορίστε τις αχρείαστες μετακινήσεις’», ενώ προανήγγειλε αυξημένους ελέγχους σε χώρους εργασίας από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Όσον αφορά το εμβόλιο, όπως είπε, «θα έρθει και θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια. Όμως θα χρειαστεί να αντέξουμε λίγους μήνες ακόμα”. Και κάλεσε «να υποδείξουν όλα τα κόμματα έναν συνομιλητή του υπουργείου Υγείας για να συζητήσουμε πως θα προχωρήσουμε στη στρατηγική του εμβολιασμού όταν θα έχουμε τα εμβόλια».

«Το εμβόλιο της Pfizer για να διατεθεί απαιτεί πολύπλοκη αλυσίδα μεταφοράς. Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνει με το εμβόλιο για τον κοροναϊό ό,τι και με το εμβόλιο της γρίπης από τους αρνητές του εμβολιασμού.

Πηγή: economico.gr