Μητσοτάκης Bild
ÓõíÝíôåõîç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç óôç ãåñìáíéêÞ åöçìåñßäá Bild, Ôñßôç 26 Ìáúïõ 2020 (EUROKINISSI/Ã.Ô ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

«Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Bild, απευθύνοντας πρόσκληση στους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα.

“Φέτος θα έχουμε διπλάσιους τουρίστες από πέρσι”

«Να έρθουν στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την πανδημία είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει, θα θέλει να χαλαρώσει», δήλωσε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι εφέτος θα έχουμε διπλάσιους τουρίστες από το 2020.

«Πέρσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Φέτος αναμένουμε ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως θα περάσουμε από το 25% στο 50% σε σχέση με το 2019. Πιστεύω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές», είπε.

“Είμαστε μία κυρίαρχη χώρα”

«Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα. Δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν “δάσκαλοι” που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται “παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα”, αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρα» επισημαίνει, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα είναι «ο αγαπημένος μαθητής του δασκάλου» όπως έγραψε ο Economist.

Ερωτηθείς για την καγκελάριο Μέρκελ, ανέφερε: «Έχω πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις. Τρέφω εξαιρετικό σεβασμό για αυτήν ως ευρωπαία ηγέτη. Είναι μια φωνή λογικής. Αλλά η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή Δημοκρατία. Καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Κάποια στιγμή, όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους».

“Να μην ξεχάσουμε τον Ρομάν και την Σοφία”

Για την σύλληψη Προτάσεβιτς, ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για «κρατική αεροπειρατεία» και προσθέτει: «Διάβασα πολλές, ενδιαφέρουσες, θεωρίες για κατασκόπους. Καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε πράκτορας της KGB ή άλλοι πράκτορες ήταν στην πτήση. Καμία απολύτως. Μηδενική ένδειξη. Και το διερευνήσαμε ιδιαίτερα λεπτομερώς».

«Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Ρομάν και τη Σοφία», τονίζει. «Θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση» συμπληρώνει.

«Πιστεύω πως όλοι μας ως ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να προσπαθήσουν να ελευθερωθεί ο Ρομάν και η σύντροφός του, αλλά θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν. Γιατί ο Ρομάν δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι», πρόσθεσε.

“Προστατεύουμε τα σύνορα της Ευρώπης”

Σε ερώτηση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έχουμε μειώσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές και είμαστε χαρούμενοι γι αυτό, γιατί δεν προστατεύουμε μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, έχουμε σώσει εκατοντάδες ανθρώπους, χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Ο βασικός μας στόχος πάντα ήταν να διασφαλίσουμε πως δεν χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και μπορώ να σας πω πως πλέον επεξεργαζόμαστε τις αιτήσεις ασύλου πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr