Μητσοτάκης εμβολιασμούς

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και το μεγάλο, και σύνθετο, θέμα των εμβολιασμών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Tαυτόχρονα όμως έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα ότι το μόνο θέμα συζήτησης είναι οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο, κι έβαλε φρένο στα σενάρια για πρόωρες κάλπες λέγοντας ότι το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά.

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της πριν το δεύτερο lockdown, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν αψήφησε τους κινδύνους που υπήρχαν και ενίσχυσε το ΕΣΥ. «Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για την ενίσχυση των νοσοκομείων», είπε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζαμε ότι ερχόταν δεύτερο κύμα και όπως αποδείχτηκε ήταν πιο βίαιο» είπε συγκεκριμένα, επιμένοντας πως η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον εορτασμό της γιορτής του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για να «κλείσει» η συμπρωτεύουσα.

Εξήγησε επίσης πως η καμπύλη της απότομης εκθετικής αύξησης ξεκινά από τα μέσα Νοεμβρίου και όχι από τα τέλη Οκτωβρίου, που ήταν η γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα δηκτικός για την κριτική που ασκεί η ΣΥΡΙΖΑ ως προς την διαχείριση της πανδημίας, καλώντας όλους τους επικριτές να μην υπονομεύουν την προσπάθεια και τις επιδόσεις της χώρας.

Για το συσχετισμό της τραγωδίας στο Μάτι με την πανδημία του κοροναϊού που έκανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ενοχλημένος πως είναι άστοχη αυτή η σύγκριση. «Συγκρίνουμε το Μάτι με μια παγκόσμια πανδημία;», αναρωτήθηκε .

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι υστερείται σοβαρότητας η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να πάρουμε τις πατέντες και να παρασκευάσουμε στην Ελλάδα εμβόλια, καθώς η χώρα μας δεν έχουμε τέτοια παραγωγική δυνατότητα.

«Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση» συμπλήρωσε αναφερόμενος στις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και ζητώντας πολιτικές προτάσεις.

Απέρριψε παράλληλα την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, λέγοντας «γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες, ενώ μπορούμε να συζητήσουμε ανοικτά στη Βουλή;».

Για τα εμβόλια: «Έχουμε αγοράσει διπλάσιο αριθμό εμβολίων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και το δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει αφενός ότι η Γερμανία αγόρασε επιπλέον δόσεις, αφετέρου ότι η Ελλάδα πήρε λιγότερες από όσες δικαιούταν.

Χαρακτήρισε επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε όλοι μαζί τα εμβόλια και σχολίασε: «Μπορεί να πει κανείς ότι άργησε η ΕΕ στο θέμα των εμβολίων. Αν δεν είχαμε ευρωπαϊκές αγορές, οι μεγάλες χώρες θα είχαν πάρει όλα τα εμβόλια».

Για τη χώρα μας συγκεκριμένα, είπε: «Η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25.000.000 εμβόλια. Έχουμε δηλαδή προαγοράσει διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό, τι χρειαζόμαστε. Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα, θα είναι οι πρώτοι που θα μας κατηγορήσουν ότι το κάνουμε για άλλους λόγους. Ειδικά μετά τον Απρίλιο θα έχουμε υπέρ αρκετά εμβόλια για να ta κατανείμουμε με ένα λογικό τρόπο», σημείωσε.

Παράλληλα, απέρριψε την πρόταση να αγοράσει η χώρα μας εμβόλια μέσω διμερών συμφωνιών, όπως έχουν κάνει η Γερμανία και η Κύπρος.

Για την διαδικασία των εμβολιασμών

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τον Μάρτιο θα έχουμε τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, άρα θα μπορέσουν να εμβολιαστούν δύο εκατομμύρια πολίτες.

«Τον Μάρτιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από Μάρτιο-Απρίλιο θα μπούμε στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών. Μέσα στο Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πολύ μεγαλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμών ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από τον Μάρτιο – Απρίλιο και μετά, θα ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. «Ειδικά μετά τον Απρίλιο θα έχουμε υπέρ αρκετά εμβόλια για να κατανείμουμε με ένα λογικό τρόπο τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας», επισήμανε.

Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού τόνισε: «Συνεργάζονται πολλά υπουργεία, υπάρχει καθημερινός συντονισμός και κάθε μέρα μπορούμε να βλέπουμε πόσα εμβόλια έχουν γίνει. Πρέπει να είμαστε όμως σίγουροι, επειδή η διαδικασία είναι σύνθετη, πως θα τα καταφέρουμε και κυρίως πρέπει να πείσουμε τον κόσμο για την ασφάλεια του εμβολίου. Εγώ έκανα την πρώτη δόση και δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια».

Όσο για τις… ουρές κυβερνητικών αξιωματούχων για το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός μίλησε για μικρό αριθμό και για φαινόμενο που η κυβέρνηση το σταμάτησε αμέσως.

Για τον τουρισμό

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία για τους εμβολιασμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το φετινό καλοκαίρι και τον τουρισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού, αν και πρόσθεσε ότι έχει σημασία ο ρυθμός εμβολιασμού και στις χώρες από όπου περιμένουμε τουρίστες.

«Ο ιός είναι εποχικός κι αν προσθέσουμε σε αυτό τον εμβολιασμό και την καλύτερη ιχνηλάτηση, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο πως όχι απλά θα σώσουμε την τουριστική περίοδο, αλλά θα είναι και καλύτερη από την περσινή», ανέφερε.

Επανέλαβε, δε, πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού με το δεύτερο κύμα του κοροναϊού.

Για την οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, υπογράμμισε όμως πως η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «κάποιοι μας έλεγαν να δώσουμε γρήγορα όλα τα χρήματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», σημείωσε εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».

Για click away και άνοιγμα καταστημάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως το click away λειτούργησε κατά βάση καλά στις γιορτές κι έδειξε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο, έστω με τη μέθοδο του ραντεβού.

Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή.

«Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι στις 15 Δεκεμβρίου που αποφασίσαμε το άνοιγμα με click away τα Χριστούγεννα. Την Παρασκευή οι ειδικοί θα αποφασίσουν με βάση αυτή την επιδημιολογική εικόνα» ανέφερε.

Για την Εκκλησία και τα Θεοφάνεια

«Υπήρχε διαφωνία για τα Θεοφάνια. Δεν είχαμε την ίδια άποψη. Τρέφουμε τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία, αλλά μετά τη διαφωνία που είχαμε η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Για τα ελληνοτουρκικά και τις διερευνητικές


Ερωτηθείς για την προσπάθεια της Τουρκίας να θέτει συνεχώς θέματα, απάντησε: “Η κυβέρνησή μας επιδίωξε την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά μέσα σε προδιαγεγραμμένο πλαίσιο- τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις από την Τουρκία είναι μια διαρκής διαδικασία.

Σε περίπτωση που  συνεχίσει τις προκλήσεις θα έχει συνέπειες με οικονομικό κόστος.  Είναι καλύτερα να συζητάμε. Εχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε πλαίσιο επίλυσης. Η Τουρκία θα γνωρίζει πάντα ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις. Πρέπει να υπάρχε διάρκεια στην “καλή συμπεριφορά” της Τουρκίας. Ελπίζω ότι το ’21 θα είναι καλύτερο από το 2020 που υπήρξαν πολύ μεγάλες εντάσεις”.

Για εκλογές και αναχηματισμό

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που πυροδοτήθηκαν από τον ανασχηματισμό. «Γιατί η φερόμενη ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου σημαίνει και εκλογές; Η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία», τόνισε.

«Είχα δεσμευθεί για ανανέωση διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις, όταν εξελέγην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτήν την ατζέντα υπηρετώ. Η ΝΔ έχει στελέχη με πολλές διαφορετικές αφετηρίες. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τιμώ και αξιοποιώ όλα τα στελέχη. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη σε αυτό, που ονομάζουμε πολιτικό κέντρο», σημείωσε.

Για την Novartis

Για την υπόθεση Novartis είπε ότι «στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 είχα πει πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τη Novartis. Ό, τι είπα τότε ισχύει και τώρα. Η χώρα θα ζητήσει όσα μπορεί να διεκδικήσει από τη Novartis. Υπήρξε σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών και συνταγογράφησης. Το πολιτικό σκάνδαλο έγκειται στη στοχοποίηση 10 πολιτικών προσώπων από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξαν εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα».

Πηγή: economico.gr