Σκρέκας ΔΕΗ

Διευκρινήσεις με παραδείγματα για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έδωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, διαβεβαιώνοντας πως με την κρατική επιδότηση η τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές δεν θα ξεπερνά τα 1 με 2 ευρώ τον μήνα.

Ο κ. Σκρέκας είπε πως η επιδότηση θα ισχύσει από τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, ενώ επεσήμανε ότι η κρατική στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του παρόχου από τον οποίο προμηθεύονται ενέργεια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, είπε πως «Ο καταναλωτής δε θα δει την επιδότηση μέχρι 300 κιλοβατώρες, το Σεπτέμβριο, αλλά στον επόμενο εκκαθαριστικό, άρα η επιδότηση αφορά το τελευταίο τετράμηνο του 2021».

Η επιδότηση καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών

Σημείωσε ακόμη ότι η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα (δηλαδή η επιδότηση είναι 9 ευρώ το μήνα), μέγεθος που καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών.

Σχετικά με τη μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα τιμολόγησης από τη ΔΕΗ με επιπλέον έκπτωση ύψους 3 ευρώ. Για κατανάλωση 500 κιλοβατώρων η επιπλέον έκπτωση ανεβαίνει στα 6 ευρώ και στις 600 κιλοβατώρες στα 9 ευρώ.

Στην πράξη, η επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ περιορίζεται στα 1 – 2 ευρώ το μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν (κρατική επιδότηση και εκπτώσεις από τη ΔΕΗ) θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ. Η επιδότηση των 9 ευρώ θα εμφανίζεται σε διακριτό σημείο του λογαριασμού.

Ερωτηθείς για τους λοιπούς προμηθευτές, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού που θα υποχρέωνε οποιονδήποτε να πουλήσει σε τιμή που δεν τον συμφέρει.

“Μπορούμε να επιβάλουμε δίκαιο ανταγωνισμό”

«Η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να συνδράμει με επιπλέον εκπτώσεις. Ήδη υπάρχουν κάποιοι προμηθευτές που προσπαθούν να μην περάσουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη μείωση αλλά μπορούμε να επιβάλουμε δίκαιο ανταγωνισμό», δήλωσε ο υπουργός λίγο πριν τη συνάντησή του το απόγευμα με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος.

Όσον αφορά τα μέτρα, σημείωσε ότι θα επανεξεταστούν μετά το τέλος του έτους, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Πανευρωπαϊκή η έκρηξη στις ενεργειακές τιμές

«Αυτήν την περίοδο οι τιμές σε όλη την Ευρώπη πιέζονται από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων αλλά και τον περιορισμό της προσφοράς λόγω της απόσυρσης των ανθρακικών μονάδων», είπε, ενώ ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα των τιμών της ενέργειας στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης στους καταναλωτές ενεργείας ενόψει της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφορούν το κόστος της ενέργειας αυτό καθαυτό, συμπληρώνοντας ότι για ένα λογαριασμό έως 180 ευρώ το τρίμηνο, η έκπτωση θα ανέρχεται σε περίπου 30 ευρώ στο καθαρό κόστος ενέργειας.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε ένα πρόγραμμα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις, ύψους 450 έκατ. ευρώ, που θα άφορα την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και ένα μεγάλο μέρος του θα αναφέρεται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr