Τους λόγους για τους οποίους ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός, ζήτησε χθες την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου που καταδίκασε την Χρυσή Αυγή, επιχείρησε να αναλύσει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, των Αιγυπτίων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Περί αιτήματος εξαίρεσης

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Καμπαγιάννης είπε χαρακτηριστικά ότι «το χθεσινό ήταν κομμάτι του ποιος θα έχει “το πάνω χέρι”, […] είχε να κάνει με το ποιος θα είναι αρχηγός στη φυλακή» και υπογράμμισε ότι το αίτημα εξαίρεσης δεν είχε να κάνει με τη διαδικασία της δίκης, αφού αφενός δεν υποστηρίχθηκε από κανέναν άλλον από τους κατηγορούμενους και αφετέρου δεν η έδρα δεν στέρησε ποτέ κατά τη διάρκεια των 5,5 ετών τα δικαιώματα των κατηγορούμενων.

Αναστολές και ποινές

Σχετικά με το διαδικαστικό κομμάτι, είπε πως σήμερα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το αν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. «Ανοίγει ο δρόμος να λάβουν τα διευθυντικά στελέχη της ΧΑ τις ανώτατες ποινές», είπε εξηγώντας πως αν δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια, ενώ αν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα από ένα έως οκτώ χρόνια.

Έρχονται εντάλματα σύλληψης

«Αν δε δοθεί αναστέλλουσα ισχύ, ανοίγει ο δρόμος για εντάλματα σύλληψης και θα τους δούμε να μπαίνουν στη φυλακή», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Καμπαγιάννης, ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το θα έχουν οι καταδικασθέντες δικαίωμα του εκλέγεσθαι τόνισε ότι για να το στερηθούν το μόνο που χρειάζεται είναι «αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Πηγή: economico.gr