Τα επιδημιολογικά στοιχεία της πορείας της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα μας.

Πολλοί οι νοσηλευόμενοι

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι «κάνουμε πάνω από 20.000 τεστ τη μέρα. Η θετικότητα στα τεστ που κάνουμε ξεπερνάει πια το 9%. Αυτό δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα».

Όσον αφορά στην πορεία του ιού, ο Σ. Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι «είδαμε έκπληκτοι την απότομη αύξηση και επιθετικότητα του ιού. Δώσαμε εντολή να αναλυθεί ο ιός, μήπως υπάρχει κάποια μετάλλαξη. Περιμένουμε τα δεδομένα πριν στηρίξουμε μια τέτοια θέση» και προσέθεσε ότι «ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα».

ΜΕΘ και θάνατοι

Παράλληλα, τόνισε ότι «στη Θεσσαλονίκη 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες» και σημείωσε ότι «ο θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 & 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54».

Ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «το ECDC στα μη φαρμακευτικά μέτρα που μπορεί να πάρει μια κοινωνία μιλάει για το απαγορευτικό ως αυτό με το μεγαλύτερο αναμενόμενο αποτέλεσμα και την μάσκα ως το πιο εύκολο, που θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους μέχρι να έρθει εμβόλιο».

Για τα σχολεία

Ειδικά για τα σχολεία, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «μας δίχασε το θέμα των σχολείων, το συζητήσαμε πολύ, με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων. Τα παιδιά είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επανέλθει στην κανονικότητα, θα επιστρέψουν στις τάξεις» και εξήγησε ότι τα παιδιά γίνονται πιο επίφοβα για μετάδοση του ιού σε ηλικίες από 10 ως 12 ετών και άνω.

Πηγή: economico.gr