Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει

Να λάβει σοβαρά υπόψιν τις απειλές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας στο BBC, ο Μπορέλ υποστήριξε ότι ο πόλεμος έφτασε σε μια «επικίνδυνη στιγμή».

Γιατί είναι επικίνδυνη η στιγμή 

«Σίγουρα είναι μια επικίνδυνη στιγμή, γιατί ο ρωσικός στρατός έχει σπρωχτεί σε μια γωνία και η αντίδραση του Πούτιν – απειλώντας με τη χρήση πυρηνικών όπλων – είναι πολύ κακή», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια «διπλωματική λύση».

Και αυτή είναι η λύση που «διαφυλάσσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Διαφορετικά, μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο, αλλά δεν θα έχουμε ειρήνη και θα έχουμε έναν άλλο πόλεμο», προσέθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του. Ο Πούτιν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων «εάν απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα» διευκρινίζοντας ότι δεν μπλοφάρει.

«Όταν οι άνθρωποι λένε ότι δεν είναι μπλόφα, πρέπει να τους πάρεις στα σοβαρά», είπε ο Μπορέλ.

«Δεν εξαντλούνται οι προμήθειες όπλων της ΕΕ»

Ο Μπορέλ απέρριψε τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες όπλων της ΕΕ εξαντλούνται και είπε ότι πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς και να εφαρμόζει οικονομικές κυρώσεις κατά του Πούτιν και των συμμάχων του και να διεξάγει διπλωματική δραστηριότητα.

Παραδέχτηκε ότι το αυξανόμενο κόστος των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τη σύγκρουση αποτελεί πηγή ανησυχίας, ενω κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να παίξει τον ρόλο του στην επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι «για να χορέψεις ταγκό χρειάζεσαι δύο».

«Όλοι όσοι πήγαν στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο για να μιλήσουν με τον Πούτιν, τους έδωσε την ίδια απάντηση: “Εγώ έχω στρατιωτικούς στόχους και αν δεν πετύχω αυτούς τους στρατιωτικούς στόχους θα συνεχίσω τον αγώνα.” Αυτή είναι σίγουρα μια ανησυχητική κατεύθυνση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», κατέληξε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr