Τον «κώδωνα συναγερμού» έκρουσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την παγκόσμια οικονομία στις διάφορες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Ταχύτερη διανομή των εμβολίων

Μετά τη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ομάδας G20, των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, στη Βενετία, η Γέλεν ζήτησε να υπάρξει ακόμα πιο ταχεία διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19, καθώς πολλές χώρες προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβάλλει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και μπροστά στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία πλέον απειλεί με νέα πίεση τα συστήματα υγείας, καθώς προσβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία τους ανεμβολίαστους, σε σχέση με άλλα στελέχη του ιού.

«Ανησυχούμε πολύ»

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με την μετάλλαξη Δέλτα έχει υποχρεώσει κάποιες χώρες να λάβουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, με την Γέλεν να υπογραμμίζει ότι «ανησυχούμε πολύ για την μετάλλαξη Δέλτα και άλλες παραλλαγές που ενδέχεται να εμφανιστούν και να απειλήσουν την ανάκαμψη. […] Είμαστε μια οικονομία διασυνδεμένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ό,τι συμβαίνει σε κάθε μέρος του κόσμου, επηρεάζει και όλες τις άλλες χώρες». Η δήλωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες ότι ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας θα βλάψει τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας.

Προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ

Ήδη το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού απειλούν την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες με περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αν και διατήρησε την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη στο 6% για το 2021. Άλλοι οικονομολόγοι συντάσσονται με την άποψη της Γέλεν ότι η ανάπτυξη θα επιρρεαστεί αρνητικά από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ στέλεχος της Fed δήλωσε στους Financial Times ότι «ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα για την ανάκαμψη είναι να κηρύξουμε πρώιμη νίκη επί της πανδημίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr