Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όλα τα μηνύματα από τις αγορές, η Ελλάδα εντός του 2023 θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Ωστόσο, όπως σημειώνει βρετανική τράπεζα, η ανάκτηση αυτή μπορεί να καθυστερήσει λίγο.

Συγκεκριμένα, η βρετανική τράπεζα Barclays στην τελευταία της έκθεση αναφέρει σχετικά με την Ελλάδα ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope Ratings την περασμένη Παρασκευή αυξάνει την πιθανότητα το αξιόχρεο της χώρας να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.

Οι τρέχουσες αξιολογήσεις

Η DBRS θα επανεξετάσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου που έχει τρέχουσα αξιολόγηση BB (high), με σταθερές προοπτικές, ενώ θα ακολουθήσουν η Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου με τρέχουσα αξιολόγηση Ba3 ( τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) , και θετικές προοπτικές, η S&P στις 20 Οκτωβρίου με τωρινή αξιολόγηση BB+, και θετικές προοπτικές και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου με BB+, και σταθερές προοπτικές.

Οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch θα είναι αναμφισβήτητα οι πιο καθοριστικές για τις αγορές, δεδομένου ότι οι εν λόγω οίκοι αξιολογούν σήμερα την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την IG και τείνουν να θεωρούνται μαζί με τη Moody’s σε βασικούς δείκτες ομολόγων. Επίσης, αποτελούν τους οίκους που η αξιολόγησή τους λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ.

Όχι εντελώς δεδομένες

Η βρετανική τράπεζα αναφέρει ότι οι επικείμενες αναβαθμίσεις από τους εν λόγω οίκους δεν είναι εντελώς δεδομένο γεγονός και σημειώνει ότι η προοπτική της Fitch είναι σταθερή αλλά η θετική προοπτική της S&P θα έχει ισχύσει μόνο για έξι μήνες κατά τη στιγμή της αναθεώρησής της, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης συχνά προτιμούν να περιμένουν ένα έτος ή περισσότερο μετά την ανάθεση θετικής προοπτικής, πριν ξεκινήσουν μια αναβάθμιση.

«Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών βάζουν σταθερά στο τραπέζι την πιθανότητα αναβαθμίσεων κατά τις προσεχείς αξιολογήσεις», καταλήγει η βρετανική τράπεζα. Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr