Την εκτίμηση ότι ο φόβος της ύφεσης στις ΗΠΑ σπρώχνει τους επενδυτές σε πιο σίγουρα «λιμάνια» έκανε ο κολοσσός της επενδυτικής τραπεζικής JP Morgan, καθώς η FED συνεχίζει την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων, στην προσπάθειά της να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και επικρατεί αναβρασμός στον τραπεζικό τομέα.

Σε ειδικό memo της, η τράπεζα σημειώνει ότι οι επενδυτές αναμένεται να στραφούν στον χρυσό και τις μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη στρατηγική ως «μακράς διαρκείας», η οποία και αναμένεται να εκφραστεί με θέση overweight σε χρυσό, σε μετοχές ανάπτυξης όπως της τεχνολογίας, καθώς και σε ισοτιμίες (αλλά με το δολάριο short).

Tech και χρυσός

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας σημειώνουν ότι «η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ έχει τονώσει τη ζήτηση για το χρυσό, ως ένα υποκατάστατο για τις χαμηλές πραγματικές αποδόσεις αλλά και ως προστασία έναντι ενός καταστροφικού σεναρίου», ενώ τονίζουν ότι η αναλογία της τεχνολογίας στις μετοχές παγκοσμίως έχει αυξηθεί απότομα φέτος πλησιάζοντας τα υψηλά του 2021, κάτι που υποδηλώνει ότι συνολικά ο πλανήτης έχει γίνει πιο «overweight» στους τεχνολογικούς τίτλους.

Η JP Morgan σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η στρατηγική «μακράς διαρκείας» ότι έχει αποκτήσει πολλούς… οπαδούς κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς πρόκειται για ένα «σχετικά ελκυστικό» trade με περιορισμένα περιθώρια απωλειών σε ένα σενάριο ήπιας ύφεσης των ΗΠΑ αλλά με μεγάλα ανοδικά σε μία βαθύτερη. Παρατηρεί δε, ότι βλέποντας τις θέσεις πώλησης, η τεχνολογία έχει το μικρότερο σορτάρισμα στις ΗΠΑ κάτι που υποδηλώνει αύξηση της αναλογίας long/short στους επενδυτές.

Short στο δολάριο

Όσον αφορά στην πίστωση, η ανάλυση διαπιστώνει ότι οι επενδυτές μπαίνουν long σε εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Κάτι που σύμφωνα με την JP Morgan συμβαίνει «επειδή τα υψηλής αξιολόγησης εταιρικά ομόλογα έχουν συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια στα 7-8 έτη, σχεδόν διπλάσια από τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης».

Τέλος, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι θεσμικοί επενδυτές συρρέουν στο χρυσό, αλλά οι μικροεπενδυτές φαίνεται ότι έχουν ενισχύσει την έκθεσή τους στο Bitcoin, ενώ όσον αφορά στα νομίσματα, οι επενδυτές είναι short στο δολάριο ΗΠΑ, «δεδομένης της έντονα αρνητικής συσχέτισης μεταξύ αμερικανικών ομολόγων και απόδοσης του δείκτης δολαρίου (DXY)».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr