Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε την Πέμπτη (11/5) στο Bloomberg TV ότι η τράπεζα συγκαλεί εβδομαδιαίες συνεδριάσεις, προκειμένου να συζητήσει τις συνέπειες μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Η λεγόμενη «αίθουσα πολέμου» αυτής της τράπεζας πιθανότατα θα ξεκινήσει τις καθημερινές συνεδριάσεις στις 21 Μαΐου, ενώ αναμένεται να αυξηθούν έως και τρεις φορές την ημέρα, εάν η αντιπαράθεση για το όριο του χρέους συνεχιστεί, όπως είπε ο ίδιος.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το να πλησιάσουμε σε μια χρεοκοπία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό πανικό», πρόσθεσε.

«Είναι πολύ ατυχές, είναι χρονοβόρο, ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί, αλλά επηρεάζει τα συμβόλαια, τις εξασφαλίσεις, τις εταιρείες εκκαθάρισης, τους πελάτες», εξήγησε ο ίδιος.

Όσον αφορά την τραπεζική κρίση, ο Dimon είπε ότι οι περιφερειακές τράπεζες είναι «αρκετά ισχυρές», εφόσον ανέφεραν καλά κέρδη. Ωστόσο, ο κλάδος και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει «απλώς να είναι προετοιμασμένοι για προβλήματα».

Ο Dimon αναμένει μεγαλύτερη ρύθμιση για τις τράπεζες, αλλά τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν προσεκτικά. Ελπίζει δε, ότι οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα εξετάσουν τις ανοικτές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και πιθανές συμπαιγνίες μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρά αυτές τις ανησυχίες, ο Dimon απέδωσε την πρόσφατη τραπεζική κρίση στους CEO και τα συμβούλια των αποτυχημένων δανειστών. Η JPMorgan αντιστάθμισε την έκθεση των επιτοκίων της First Republic Bank μετά την εξαγορά της εταιρείας , όταν κατέρρευσε στην αποδοχή στις αρχές του μήνα, πρόσθεσε.

Αλλά ενώ αναμένει ανάκαμψη από την εξαγορά, ο Dimon σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μεγάλες τράπεζες για να ολοκληρώσουν πολύπλοκα καθήκοντα, όπως η τραπεζική πολυεθνικών εταιρειών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr