Η Γερμανία μπορεί να γίνει ο ασθενής της Ευρώπης, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα πολλά «δομικά ζητήματα», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing.

«Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή ο ασθενής της Ευρώπης», είπε ο Sewing στην κεντρική του ομιλία στο Handelsblatt Banking Summit 2023 την Τετάρτη, «αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες που εμποδίζουν την οικονομία μας να αναπτύξει τις μεγάλες δυνατότητές της».

«Κι αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα τώρα, θα γίνουμε ο ασθενής της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο καθήκον το έχουν οι τράπεζες, των οποίων οι ρόλοι αλλάζουν στο τρέχον μακροοικονομικό κλίμα.

«Είμαστε πιο περιζήτητοι από ποτέ ως διαχειριστές κινδύνου και σύμβουλοι. Αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργηθεί νέα εμπιστοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να εξαπατούμε τους εαυτούς μας: εξακολουθούμε να υστερούμε έναντι των διεθνών ανταγωνιστών μας»

Τα «συμπτώματα» της ασθένειας

Ο Sewing απαρίθμησε επίσης άλλα ζητήματα που συμβάλλουν στο να φαίνεται η Γερμανία ότι «νοσεί», όπως το υψηλό και απρόβλεπτο κόστος ενέργειας, οι αργές συνδέσεις στο Διαδίκτυο, τα ξεπερασμένα σιδηροδρομικά δίκτυα, οι καθυστερήσεις ψηφιοποίησης, η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, η υπερβολική γραφειοκρατία και οι μακρές διαδικασίες έγκρισης.

Υπήρξε πολλή συζήτηση τους τελευταίους μήνες για το αν η Γερμανία αξίζει τον εν λόγω χαρακτηρισμό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 1998 καθώς αντιμετώπιζε τις δαπανηρές προκλήσεις ενός περιβάλλοντος μετά την επανένωση.

Η Γερμανία έπεσε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδέν σε -0,3%. Ορισμένα ιδρύματα έχουν προβλέψει έκτοτε περαιτέρω συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΟΟΣΑ: Γερμανία, η μοναδική οικονομία του G20, πέραν της Αργεντινής, που θα εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη

Καμπανάκι κινδύνου όμως έκρουσε και ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση. Ο οργανισμός υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη και πλέον προβλέπει συρρίκνωση 0,2% για την οικονομία της Γερμανίας το 2023 (θα είναι η μοναδική οικονομία του G20, πέραν της Αργεντινής, που θα εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα πέσει το 2024 στο 2,7%, έπειτα από το ήδη χαμηλό 3% που αναμένεται για φέτος. Θα είναι οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, εάν εξαιρεθεί το 2020, η χρονιά της πανδημίας.

«Επειτα από μια ισχυρότερη των προβλέψεων έναρξη του 2023, με τη βοήθεια των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και του ανοίγματος της Κίνας, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί», αναφέρει ο ΟΟΣΑ. «Οι επιπτώσεις της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής γίνονται όλο και πιο ορατές, η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί και η ανάκαμψη της Κίνας έχει υποχωρήσει».

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους οικονομίες, ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη και πλέον προβλέπει συρρίκνωση 0,2% για την οικονομία της Γερμανίας το 2023 (θα είναι η μοναδική οικονομία του G20, πέραν της Αργεντινής, που θα εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη). Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται ισχυρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, στο 1,3% το 2024 από 2,2% το 2023.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θα καταγράψει ανάπτυξη 1%, η Ιταλία 0,8% και η Ισπανία 2,3% μέσα στο τρέχον έτος, ενώ για το 2024 ο ΟΟΣΑ περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, κατά 0,8% και κατά 1,9%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr