Ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της τουρκικής οικονομίας δημοσιοποίησε η αρμόδια στατιστική αρχή της χώρας, σε μια στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επενδύει πολλά στην οικονομία, ώστε να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του.

Μείωση στη βιομηχανική παραγωγή

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην Τουρκία κατέγραψε μείωση 4,2% τον Ιούλιου σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Η μείωση αυτή έρχεται μετά από σχεδόν 15 μήνες διαρκούς αύξησης και καταγράφεται σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, πλην ορυκτών και ενέργειας. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας (22,4%) και ακολούθησε με 11,6% η παραγωγή προϊόντων κεφαλαίου.

Επιβράδυνση στο λιανεμπόριο

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ωστόσο, παρατηρείται «βουτιά» στον αυξητικό ρυθμό, σε σχέση με το 15% του Ιουνίου σε σχέση με τον Μάιο. Η επιβράδυνση αυτή αποδίδεται σε μεγάλη μείωση της αγοράς ηλεκτρονικών ειδών, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

Πάντως, και στην Τουρκία καταγράφεται αύξηση των αγορών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (4,3%), ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στην αγορά ιατρικών ειδών και καλλυντικών (3,2%). Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 12,3%, έναντι αύξησης 18,1% τον Ιούνιο του 2021.

Αγωνία στην Άγκυρα

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν ανησυχία στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία επενδύει πολλά στη βιομηχανία και τις εξαγωγές, ως «ατμομηχανές» της ανάπτυξης για το 2021. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι σε ετήσια βάση η τουρκική οικονομία θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 10%, καθώς κατά το β’ τρίμηνο η ανάπτυξη έφθασε το 21,7%. Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,9%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr