Δολάριο ΗΠΑ

Σε καθεστώς αρνητικής επαναξιολόγησης (rating watch negative) έθεσε το αξιόχρεο του Ισραήλ ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, αξιολογώντας τις οικονομικές και δημοσιονομικές προεκτάσεις των πολεμικών συγκρούσεων της χώρας με τη Χαμάς εντός και εκτός Λωρίδας της Γάζας.

Προς το παρόν, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ – που δυνητικά τίθεται εν αμφιβόλω από τον Fitch – παραμένει “Α+“.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο Fitch αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι αυτή αντανακλά την πιθανότητα εξάπλωσης της σύγκρουσης με περισσότερους εμπλεκόμενους στη Μέση Ανατολή, εξέλιξη που θα ενέπλεκε το Ισραήλ σε μακράς διάρκειας, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις, με συνέπειες για παράδειγμα τη γιγάντωση των πολεμικών δαπανών, τον θεμελιώδη επηρεασμό του επενδυτικού κλίματος και της καταναλωτικής συμπεριφοράς κ.α..

Όπως προειδοποιεί ο Fitch, τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου του Ισραήλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έτερος εκ των βασικών τριών διεθνών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης – ο Moody’s – είχε προχωρήσει στην αναβολή προγραμματισμένης αξιολόγησης της Ισραηλινής οικονομίας, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι τυχόν παράταση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των φορέων έκδοσης χρέους (ομόλογα) στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr