Κορονοϊός εμβόλιο

Την ώρα που η Ε.Ε. βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών βλέπουν με ανησυχία τα περιθώρια να στενεύουν και το νέο μαζικό lockdown να φαντάζει ως μοναδική λύση, τα νέα από το «μέτωπο» των εμβολίων δεν είναι αισιόδοξα.

Όχι τόσο επειδή οι δοκιμές των εμβολίων για τον SARS-CoV-2 δεν πηγαίνουν καλά, όσο διότι υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματικότητά τους ή για την επάρκειά τους, ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της Ε.Ε., που φθάνει τα 450 εκατομμύρια άτομα.

Όχι δόσεις για όλους ως το τέλος του 2021

Αυτή η πληροφορία προκύπτει από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποιήθηκε μεταξύ διπλωματών και αξιωματούχων της Ε.Ε. σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας, δεδομένου ότι μέχρι στιγμή, η Κομισιόν έχει διασφαλίσει περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεων από πιθανά εμβόλια που δοκιμάζουν η AstraZeneca, η Sanofi και η Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna, την Pfizer και την CureVac.

Σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη και μίλησε στο Reuters, «δεν θα υπάρξουν επαρκείς δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό πριν από το τέλος του 2021», ενώ και δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε διευκρινίσει ότι τα εμβόλια θα είναι περιορισμένα «κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης», αλλά δεν είχε διευκρινίσει ποτέ πόσο θα διαρκούσε η αρχική φάση.

Αναζητείται συναίνεση

Φαίνεται ότι η Κομισιόν έχει προβλέψει την πιθανή έλλειψη δόσεων πιθανού εμβολίου, καθώς έχει παροτρύνει εδώ και μήνες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να καταρτίσουν σχέδια εμβολιασμού που θα δίνουν προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες και το απαραίτητο προσωπικό, όπως οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι ηλικιωμένοι τα άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Αλλά εκτός από τη συναίνεση για τον εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, «δεν υπάρχει κοινή γραμμή για τις άλλες ομάδες», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής στη χθεσινή συνεδρίαση. Τον Ιούλιο, ένα κείμενο που συμφωνήθηκε από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών υπογράμμιζε ότι τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της Ένωσης θα πρέπει να εμβολιαστεί σε πρώτη φάση.

Ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ θέλουν να εξασφαλίσουν δόσεις για ολόκληρο τον πληθυσμό τους με σκοπό να τις διανείμουν από τα μέσα του 2021. Ένας τρίτος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτός ο τολμηρός στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν η Ε.Ε. επιτύχει συμφωνίες εφοδιασμού με τουλάχιστον επτά υποψήφιους για εμβόλια.

Πηγή: economico.gr