Προειδοποίηση προς τους χρήστες εφαρμογών mobile πληρωμών, όπως οι Venmo, PayPal και CashApp, να μην καταθέτουν μακροπρόθεσμα τα χρήματά τους στις εφαρμογές αυτές, καθώς ίσως να μην είναι ασφαλή σε περίοδο κρίσης, εξέδωσε ομοσπονδιακή υπηρεσία στις ΗΠΑ.

Μετά την κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic Bank, το Γραφείο Χρηματοπιστωτικής Ασφάλειας Καταναλωτών υπενθύμισε στους χρήστες των εφαρμογών αυτών ότι η Ομοσπονδιακή Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation-FDIC) εγγυάται τραπεζικές καταθέσεις ως 250.000 δολάρια. Ωστόσο, καταθέσεις που βρίσκονται στις εφαρμογές αυτές δεν απολαμβάνουν αντίστοιχης προστασίας και έτσι, αν υπάρξει bank run, όπως έγινε με την SVB, κινδυνεύουν να χαθούν.

Το Γραφείο τονίζει ότι κάποια ποσά ίσως να τυγχάνουν διασφάλισης, ανάλογα με τη χρήση που κάνουν στα ποσά αυτά οι χρήστες των εφαρμογών, ωστόσο, ο γενικός κανόνας είναι ότι οι εφαρμογές δεν καλύπτονται από το FDIC. Έτσι, αν κάποιος ανοίξει καταθετικό λογαριασμό σε κάποια εφαρμογή, θα πρέπει να διαθέτει ασφάλεια καταθέσεων από τη συνεργαζόμενη τράπεζα, κάτι που απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες και ταυτοποίηση του χρήστη με την τράπεζα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί εκρηκτικά οι εταιρείες που προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες, από peer-to-peer πληρωμές μέχρι καταθετικούς λογαριασμούς. Κάποιες, όπως για παράδειγμα η Apple, συνεργάζονται με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (πχ τη Goldman Sachs). Ωστόσο, το Γραφείο επισήμανε ότι σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες δεν είναι τραπεζικά ιδρύματα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ασφαλίζουν τις καταθέσεις των χρηστών των εφαρμογών τους.

Πάντως, απαντώντας στην προειδοποίηση του Γραφείου, η Ένωση Χρηματοπιστωτικής Τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν η PayPal και η Cash App τόνισαν ότι οι καταθετικοί λογαριασμοί που παρέχουν στους χρήστες των εφαρμογών τους «είναι ασφαλείς και διαφανείς, με τους χρήστες να απολαμβάνουν ασφαλιστικής κάλυψης από την FDIC, ανάλογα με τα προϊόντα που χρησιμοποιούν», επισημαίνοντας ότι εκατομμύρια καταναλωτές αξιοποιούν καθημερινά τις εφαρμογές αυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr