Ακόμα ένα βήμα προς την επέκταση της εφαρμογής της επιδότησης των υγρών καυσίμων, οι τιμές των οποίων παραμένουν υψηλές, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέσα στον μήνα για την επέκταση του fuel pass και μετά την 30ή Ιουνίου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να επωφεληθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται.

«Μέσα στον μήνα συγκεκριμένες ανακοινώσεις»

«Με τις τιμές των καυσίμων αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα στήριξης και προφανώς οι ανατιμήσεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω παρέμβαση στο κομμάτι αυτό. Η κατεύθυνση είναι να αξιοποιήσουμε και τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε, για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Όπως και στο ρεύμα, έτσι και στα καύσιμα, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, θα γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως συνέβη και με την επιδότηση του ρεύματος, υπογραμμίζοντας ότι «μέσα στον μήνα θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις». Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι «η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση για να πέσουν οι τιμές στα καύσιμα. Αν αυτά τα χρήματα λείψουν, είτε θα πρέπει να βάλουμε νέους φόρους είτε να δανειστούμε με πολύ υψηλά επιτόκια».

Γεωργιάδης για ΕΦΚ

Για το ίδιο θέμα -της μείωσης του ΕΦΚ- μίλησε νωρίτερα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργίαδης, ο οποίος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, σημείωσε ότι «η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του ‘90 έχει στηρίξει τον κρατικό της προϋπολογισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό στους μεγάλους φόρους στα καύσιμα. Επι Τσίπρα το έκανε πολύ περισσότερο. Άρα μία κυβέρνηση για να πάει να αφαιρέσει τον φόρο στα καύσιμα θα πρέπει να πάρει μια απόφαση να αφαιρέσει ένα πολύ μεγάλο έσοδο από το κράτος. Να το πω λίγο πιο πρακτικά επειδή με ρωτάτε συνέχεια; Άμα πούμε θα αφαιρέσουμε τον φόρο από τα καύσιμα, δεν θα πληρώσουμε συντάξεις. Σας αρέσει;».

Ο υπουργός προσέθεσε ότι «το κράτος δεν έχει έσοδα από το διάστημα. Το κράτος έχει έσοδα από τους φόρους. Άρα τι προσπαθώ να εξηγήσω; Αυτός ο φόρος ο πολύ μεγάλος στα καύσιμα είναι βασικό θεμελιώδες έσοδο του κράτους. Αν η μόνη σου απάντηση είναι να χάσει το κράτος ένα θεμελιώδες του έσοδο, για να μη φτάσεις στο σημείο να κινδυνεύεις να μη μπορείς να πληρώσεις συντάξεις, να μην μπορείς να πληρώσεις επιδόματα, θα πρέπει να πεις από που θα βρεις αυτά τα λεφτά», αν και υπογράμμισε ότι «είναι ακραίο αυτό που λέω. Ως ρητορικό παράδειγμα το λέω, δεν είπα ότι δεν θα έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr