Καυτά ευρωπαϊκά θέματα στο τραπέζι των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ξεκίνησε χθες Παρασκευή και συνεχίζεται σήμερα Σάββατο στην Αθήνα, το ΕPP Leaders Retreat, ένα κλειστό διήμερο brainstorming, μια κλειστή συνάντηση των αρχηγών κομμάτων του Ε.Λ.Κ., στην οποία συζητείται η στρατηγική της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ενόψει σημαντικών πολιτικών και εκλογικών μαχών του 2023 και του 2024.

Στόχος της συνάντησης -που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΛΚ Manfred Weber και του Γενικού Γραμματέα Θανάση Μπακόλα–  είναι η αλληλοϋποστήριξη και η συνένωση δυνάμεων της Κεντροδεξιάς ενόψει  των εκλογικών αναμετρήσεων του 2023 στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Φινλανδία, αλλά  και των ευρωεκλογών του 2024.

Η επί της ουσίας έναρξη της προεκλογικής περιόδου του ΕΛΚ από την Αθήνα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αυτή την περίοδο είναι από τους πιο κεντρικούς “παίκτες” της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας. Άλλωστε και το 2019, ο τότε υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και νυν πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είχε κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατεία από την Αθήνα, δίπλα στον κ. Μητσοτάκη.

Στο τραπέζι καυτά ευρωπαϊκά θέματα

H συνάντηση, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς των Συνόδων του Ε.Λ.Κ. που προηγούνται των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, δίνει την ευκαιρία στους ηγέτες για πιο ουσιαστικές συζητήσεις, που πέραν της κομματικής στρατηγικής αφορούν σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, που αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική διακυβέρνηση και η άμυνα.

Τη χθεσινή συνεδρίαση άνοιξαν ο Πρόεδρος του Ε.Λ.Κ. Manfred Weber  και ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη πολιτική περίοδο. Είναι, άλλωστε σημαντικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φέρει κατά το προηγούμενο διάστημα σημαντικές προτάσεις όχι μόνο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στο τραπέζι του Ε.Λ.Κ., όπου η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά φιλοδοξεί να διατηρήσει και να αυξήσει δυνάμεις ενόψει της μάχης του 2024.

Στη συνάντηση μετέχουν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ε.Λ.Κ. Donald Tusk, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι Πρωθυπουργοί της Κροατίας Andrej Plenkovic και της Σλοβακίας Eduard Heger, o Καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Antonio Tajani.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη με ευρωπαίους ηγέτες

Στο περιθώριο της κλειστής συνάντησης του Ε.Λ.Κ. ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη είχε συνάντηση  με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης ενόψει και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Ε.Λ.Κ. Manfred Weber με τον οποίο είχε μία προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον βέλτιστο συντονισμό πρωτοβουλιών, ώστε να επιλύονται τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ιταλίας Antonio Tajani στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνο-ιταλικών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU), Friedrich Merz.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές χωριστές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer και τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr