Ecofin έγκριση

Μόνο καλοκαιρινός μήνας δεν είναι ο φετινός Ιούλιος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι μηχανές δουλεύουν στο «φουλ» με στόχο να υπάρξει σημαντική πρόσθετη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους.

Εφόσον υπάρξουν και θετικές εξελίξεις στον τουρισμό τότε η οικονομία θα καλύψει σημαντικό μέρος των απωλειών του 2020, όπου το ΑΕΠ, λόγω της πανδημίας, σημείωσε πτώση 8,2%.

Κ. Μητσοτάκης: Ο τουρισμός μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις χθεσινές δηλώσεις του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πολιτών:

  • «στην οικονομία η ανάπτυξη της επόμενης διετίας προβλέπεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Στον τουρισμό, ιδιαίτερα, οι αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπέρασαν, τις τελευταίες μέρες, το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019…»

«Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.  Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα  φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα».

Το Ecofin εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα, αναμένεται να εγκρίνει  το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 μαζί με ακόμη ένδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Ο υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος χθες στο Eurogroup χαρακτήρισε το ελληνικό σχέδιο ως

  • «φιλόδοξο που θα οδηγήσει σε υψηλή ανάπτυξη την οικονομία, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και θα προσθέσει στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.

Τώρα, η επόμενη πρόκληση, είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι η εφαρμογή. Η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή 68 μεταρρυθμίσεων και 106 επενδύσεων, που περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο. Θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους”.

Προκαταβολή 4 δις ευρώ έως το τέλος Ιουλίου

Μετά την έγκριση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 από το ECOFIN, το οικονομικό επιτελείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταλήξουν σε ένα τεχνικό κείμενο συμφωνίας που θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή, πιθανότατα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μετά την κύρωση από το κοινοβούλιο η χώρα μας θα αιτηθεί την εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει και η υλοποίηση δράσεων και επενδυτικών σχεδίων που θα επιστρέψουν την είσπραξη της πρώτης δόσης ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελλάδα κατέθεσε πρώτη το νέο ΕΣΠΑ

Παράλληλα χθες πρώτη η χώρα μας κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2021-2027, που  αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας.

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένεται η κατ’ αρχήν έγκρισή του και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κατατεθούν και θα εγκριθούν προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Το ύψος του νέου ΕΣΠΑ θα είναι 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027, από τα οποία 20,9 δις ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και τα υπόλοιπα 5,3 δις ευρώ από εθνικούς πόρους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας την κατάθεση του νέου ΕΣΠΑ είπε μεταξύ άλλων:

  • «στόχος μας είναι να προσθέσουμε άμεσα επιπλέον ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και να συμπράξουμε μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης σε μία μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr