Ο Ερντογάν δημιουργεί νέο πλήγμα στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον

Εν αναμονή τηλεφωνήματος από τον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν στον Ερντογάν θα γίνει την Παρασκευή ή το Σάββατο, λίγο πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια κίνηση η οποία έχει εξαγριώσει αλλά και ανησυχήσει την Άγκυρα.

Κίνηση υψηλού συμβολισμού

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, οπότε και οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Η Τουρκία αρνείται τη γενοκτονία

Η Τουρκία από την πλευρά της δεν δέχεται τον όρο «γενοκτονία», αν και παραδέχεται τον εκτοπισμό. Ενδεικτική είναι η δήλωση Ερντογάν: «Απέναντι στο ψέμα της “γενοκτονίας” των Αρμενίων και σε όσους, με πολιτική σκοπιμότητα, υποστηρίζουν αυτή την συκοφαντία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αλήθεια», ενώ ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «οι δηλώσεις που δεν έχουν νομική δέσμευση, δεν θα έχουν κανένα όφελος, αλλά θα βλάψουν τις σχέσεις μας. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές, η απόφαση είναι δική τους».

Κανένα σχόλιο από τον Λευκό Οίκο

Ωστόσο, τα τουρκικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι πριν από τις ανακοινώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του και μεταξύ άλλων θα του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα προχωρήσει στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο, τηρώντας τη στάση που κρατά από την αρχή της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, δηλαδή, χωρίς να λέει τίποτα σχετικά με το πότε ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του.

Εσωτερικά προβλήματα

Ούτως ή άλλως, πάντως, ο Ερντογάν έχει ήδη αρκετά κάστανα στη φωτιά, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί τις εσωτερικές παρενέργειες μιας αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. Σε μια φάση που ο Τούρκος πρόεδρος είναι πιεσμένος εσωτερικά και εξωτερικά, η απόφαση Μπάιντεν προκαλεί νέους τριγμούς στην ισχύ του και δίνει όπλα στους αντιπάλους του για κριτική, εν όψει και των εκλογών του 2023. Στο πλαίσιο αυτό, ένα τηλεφώνημα Μπάιντεν πριν την αναγνώριση θα δώσει στον Ερντογάν τη δυνατότητα να στήσει ένα σενάριο άμυνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr