Αν και συνήθως αποτελεί μια τυπική διαδικασία, η ψήφος του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, το οποίο συνήλθε τη Δευτέρα στις 50 Πολιτείες και στην D.C. προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, είχε τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα.

Οι Εκλέκτορες μίλησαν

Κι αυτό, διότι οριστικοποίησε αυτό που όλοι γνώριζαν από το βράδυ του Νοεμβρίου, ότι, δηλαδή, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει στις 20 Ιανουαρίου να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Πλέον, οι ελπίδες του Τραμπ για μια «μεγάλη επιστροφή» εξανεμίζονται, καθώς οι 538 Εκλέκτορες με την ψήφο τους απλώς πιστοποίησαν αυτό που όλοι λένε εδώ και εβδομάδες, ότι ο Μπάιντεν διασφαλίζει 306 από αυτούς (μαζί με τη λαϊκή ψήφο) και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις 232.

Θυελλώδης διαδικασία

Το αποτέλεσμα αυτό, σε συνδυασμό με τις αποτυχημένες προσπάθειες της ομάδας του Τραμπ να αμφισβητήσει νομικά το εκλογικό αποτέλεσμα, ουσιαστικά «τελειώνουν» και τις προσπάθειές του να διεκδικήσει κάτι περισσότερο, καθώς πλέον ο Μπάιντεν είναι και τυπικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία των Εκλεκτόρων αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό και την ένταση που επικρατεί στις ΗΠΑ πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές, καθώς οι Εκλέκτορες της Αριζόνα ψήφισαν σε… μυστικό μέρος, για να αποφευχθούν επεισόδια από οπαδούς του Τραμπ.

Το επόμενο βήμα

Ο επόμενος «σταθμός» αυτής της θυελλώδους διαδικασίας έρχεται στις 6 Ιανουαρίου, όταν το νεοεκλεγέν Κογκρέσο συνέρχεται σε σώμα, μετρά τις ψήφους των Εκλεκτόρων και επικυρώνει και τυπικά την πορεία του νέου προέδρου προς την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου.

Η τελευταία ελπίδα του Τραμπ είναι να υπάρξουν ενστάσεις στο Κογκρέσο, ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, αλλά και σχεδόν αδύνατο να αλλάξει κάτι: ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ως πρόεδρος της Γερουσίας, θα είναι ο άνθρωπος που θα ανακηρύξει και επίσημα πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν και αντιπρόεδρο την Καμάλα Χάρις.

Πηγή: economico.gr