Μετά την Pfizer και την Moderna, άλλη μια φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο κατά του κοροναϊού που αναπτύσσει έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και, μάλιστα, στις ηλικίες που θεωρούνται ως οι πλέον ευπαθείς.

Καλά αποτελέσματα στους άνω των 55

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συνεργάζεται με την εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης του εμβολίου κατά του κοροναϊού, προέκυψε «ενθαρρυντική» ανοσοαπόκριση σε ενήλικες από 55 μέχρι και άνω των 70 ετών, «αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μπορεί να προστατεύσει τις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό».

Πότε θα υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Oxford Vaccine Group Άντριου Πόλαντ, ο οποίος απάντησε ότι «βρισκόμαστε ακόμη στον πάτο». Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών του τρίτου σταδίου για το εμβόλιο θα έχουν «οπωσδήποτε» γίνει γνωστά πριν από τα Χριστούγεννα.

Αναμένονται τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε 560 υγιείς εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων 240 ηλικίας άνω των 70 ετών. Πρόκληση παραμένει η ανάπτυξη εμβολίου που θα βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τον ιό, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι κάθε ασθενής, τονίζουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα «καθοριστικά» δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής.

«Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι το εμβόλιο μας δεν ήταν μόνο καλά ανεκτό σε ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά επίσης υποκίνησε παρόμοιες ανοσολογικές αντιδράσεις με αυτές που παρατηρήθηκαν σε νεότερους εθελοντές. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν αυτό μεταφράζεται σε προστασία από την ίδια την ασθένεια ανέφερε ενδεικτικά ο ερευνητής Maheshi Ramasamy, μιλώντας στο BBC.

Προχωρά η φάση 3

Παράλληλα, διευρύνονται οι δοκιμές της φάσης 3, με στόχο να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο προλαμβάνει την εξέλιξη του κορονοϊού. Το εμβόλιο της Οξφόρδης παρασκευάζεται από έναν εξασθενημένο τύπο του ιού κοινού κρυολογήματος (γνωστού ως αδενοϊού) που προέρχεται από χιμπατζήδες και όπως επισημαίνεται έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην μπορεί να μολύνει ανθρώπους.

Οι δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο στην Οξφόρδη, ενώ ήδη τρία εμβόλια –Pfizer-BioNTech, Sputnik V και Moderna– έχουν ήδη αναφέρει καλά προκαταρκτικά δεδομένα από τις δοκιμές της τρίτης φάσης, με υπόσχεση ότι το 94% των άνω των 65 ετών θα μπορούσε να προστατευτεί από την Covid-19.

Πηγή: economico.gr